Fráze, které vám pomohou lépe motivovat svůj tým

Zjednodušeně se dá říci, že vedení lidí není o ničem jiném než o komunikaci. Manažer je zkrátka člověk, který pozvedl svou schopnost komunikovat s lidmi a inspirovat je na profesionální úroveň a který dovede na pracovišti dlouhodobě udržovat dobré mezilidské vztahy. Jestliže chcete, aby vás vaši podřízení vnímali pozitivněji a abyste dovedli lépe motivovat váš tým, začněte tím, že do svého slovníku začleníte následujících 6 frází.

Ilustrační snímek

Tento seznam uveřejnil server The Muse.

„Výborný nápad“

Pochvala je neuvěřitelně silným, i když často podceňovaným motivačním nástrojem. Zvláště když přichází od vedoucího. Věřte, že pokud touto větou zareagujete na nějakou iniciativu vašeho podřízeného, dlouho na to nezapomene.

„Děkuji“

Jednoduchá, ale efektivní fráze, která se však dá říci různými způsoby. Dávejte si záležet na vyjádření díků. Neprohoďte poděkování jenom mimochodem mezi řečí, ale podívejte se danému člověku do očí a řekněte slova díků dostatečně nahlas a důrazně.

„Skvělá otázka“

Tím, že někdo pokládá otázku, vlastně přiznává, že danou věc neví. A to sebou může nést i jistou míru nejistoty. Převezměte iniciativu a vyřčením fráze „skvělá otázka“ se dostaňte s tazatelem na stejnou loď.

„Ano, a navíc …“

Uvozování vašich vět touto frází je skvělým způsobem, jak udržet pozornost vašeho podřízeného, s kterým mluvíte, a jak podnítit jeho zvědavost v rámci komunikace, protože pomocí této fráze vlastně v následující větě rozvíjíte jeho vlastní myšlenku, i přestože mluvíte sám za sebe.

„Rozumím“

Tato jednoduchá reakce zažehnala již mnoho kancelářských sporů. Tím, že vyjádříte druhému člověku, že chápete a rozumíte jeho myšlenkovým pochodům a zároveň do jisté míry dáváte najevo, že jeho názor respektujete a uznáváte jeho rozhodovací a rozlišovací schopnosti.

„Ve tvé situaci …“

Jedná se o eufemistické vyjádření věty „Raději to udělej takhle“. Dáváte tak členovi vašeho týmu radu, kterou může, ale nemusí následovat. Neseberete tedy dotyčnému jeho autonomii, ale přesto druhému poradíte a pomůžete.

 

-mm-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse