Francouzi získali právo na nerušené volno

Moderní technologie dnes umožňují nepřetržitý přístup k internetu a e-mailu, což však vede ke stírání rozdílů mezi prací a volnem.

Pracovní věci tak stále častěji řešíme po večerech, o víkendu nebo dokonce na dovolené. Zvykli jsme si pracovat flexibilněji, mnohdy však také déle, než nám ukládá pracovní smlouva.

Je namístě regulace, která jasně definuje, kdy se odpojit od firemních telefonů a e-mailových schránek? Ve Francii jsou o tom přesvědčeni a rozhodli se to řešit novelou zákoníku práce.

Ilustrační snímek

Odpojte se, prosím

S příchodem roku 2017 získali francouzští zaměstnanci tzv. „právo na odpojení“. Mimo pracovní dobu již nemusejí sledovat pracovní e-maily a reagovat na ně.

Začalo platit legislativní opatření, které prosadila ministryně práce Myriam El Khomriová ve snaze omezit vyčerpání zaměstnanců a neplacené přesčasy. Týká se společností zaměstnávajících více než 50 lidí.

Zákon nyní těmto firmám ukládá povinnost zahájit vyjednávání se zaměstnanci o tom, jaké konkrétní povinnosti mají mimo pracovní dobu, a jasně tyto povinnosti vymezit. Na druhou stranu však zatím nebyly stanoveny žádné konkrétní postihy za nedodržení této povinnosti.

Odbory, které mají ve Francii tradičně velmi silné postavení a dokázaly prosadit i 35hodinový pracovní týden, opatření uvítaly. Na rozdíl od mnoha dalších změn proti této neprotestovaly.

Zavedení regulace za účelem jasného oddělení pracovní doby a volna podporovalo 60 % zaměstnanců.

Jsem na dovolené, váš e-mail bude smazán.

Velké firmy, které mají ve Francii své sídlo či pobočky, jako je například Volkswagen, Areva nebo Axa, již opatření na omezení pracovní elektronické pošty v době volna zavedly dříve. Nepotřebovaly k tomu žádný zákon.

V praxi tato opatření vypadají tak, že zaměstnanci jsou mimo pracovní dobu odpojeni od e-mailu. Jednoduše se nemohou přihlásit do firemní pošty. V některých případech jsou e-maily, které zaměstnanci dostanou během dovolené, dokonce automaticky mazány.

Na druhou stranu se ozývají hlasy, které upozorňují, že tato forma ochrany zaměstnanců před možným vyhořením znemožňuje flexibilní výkon práce. Někdo zkrátka může sám chtít pracovat večer nebo brzy ráno během dojíždění do práce. Je zde také otázka spolupráce s kolegy z jiných zemí a časových pásem.

Očekává se, že společnosti přijmou toto nové opatření jako příležitost diskutovat se svými lidmi o jejich očekáváních, ujasnit si povinnosti a přispět k ochraně jejich zdraví.

Dokážete si představit, že by toto opatření bylo zavedeno i u nás? Jak by se vám pracovalo?

-kk-

Zdroj: FRANCE 24 - web francouzské mezinárodní zpravodajské televize
Zobrazit přehled článků ze zdroje FRANCE 24