Fatální chyby při vedení lidí

Chcete vést lidi udržitelným způsobem, inspirovat svůj tým, předejít problémům a dál se kariérně posouvat? V tomto článku se podíváme na nejčastější a zároveň nejdestruktivnější chyby, které můžete při vedení lidí udělat a kterým byste se měli vyhnout.

Ilustrační snímek

Špatná komunikace

Podle Leadership Now je nejčastější chybou při vedení týmu špatná komunikace. Nestačí totiž, když má manažer potřebné tvrdé dovednosti – musí být především skvělým komunikátorem, musí být schopen s podřízenými navázat vztah a zavést transparentní a efektivní systém komunikace i v rámci týmu.

Nadržování a předsudky

Dobrý manažer musí měřit vždy stejným metrem. Pokud se u něj projevují předsudky, nadržování nebo neopodstatněná averze vůči určitým pracovníkům, může to totálně rozbít vztah mezi manažerem a jeho podřízenými.

Absence upřímnosti a ztráta důvěry

Manažer musí se svým týmem jednat transparentně a získat si tak jeho dlouhodobou důvěru. Pokud manažer nedodržuje slovo a není vůči podřízeným upřímný, respekt i jakákoliv důvěra jsou ty tam.

Nepřipravenost a ignorování rizik

Kvality manažera se poznají především během krize, na kterou by se měl manažer vždy připravovat. Kvalitní manažer neztrácí z dohledu rizika i v době, kdy se týmu daří, a neschopnost nebo neochota mít připravené krizové scénáře je na jeho straně fatální chybou.

Vyhoření a ztráta zájmu

Jestliže sám vedoucí ztratí takříkajíc „drive“, přestane se o daný produkt nebo tým zajímat, případně dokonce rovnou vyhoří, vždy tím nesmírně upadne i produktivita celého týmu.



-mm-

Zdroj: Leadership Now - web věnovaný široké škále aspektů leadershipu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Leadership Now