Etická pravidla coworkingových center

Ilustrační snímek

První coworkingové centrum vzniklo v roce 2005 v San Franciscu. Od té doby se tyto sdílené prostory pro práci na sobě nezávislých profesionálů staly populárními po celém světě. Lidé různých profesí na volné noze v nich pracují i v Praze, Brně, Písku, Jihlavě a dalších českých městech.

Centra jsou vybavena kancelářským nábytkem a internetem, nabízejí zasedací místnosti i místnosti pro krátký odpočinek při práci. Obecně jsou levnější než pronájem samostatných kanceláří a navíc mají výhodu v tom, že pomáhají vytvářet profesní komunity a nepodléhat klasickým nešvarům domácí práce. Na druhou stranu však má coworking svá etická specifika. Podle serveru Mashable.com jsou zásadní následující pravidla:

Nečekejte absolutní ticho

Většinu času budou lidé kolem vás mluvit. Mluvit můžete i vy, obecně se neočekává, že budete šeptat. Přesto je důležité, abyste se předem seznámili s tím, jak to chodí v konkrétním centru.

Buďte samostatní

Než začnete rušit ostatní svými otázkami, zamyslete se, zda daný problém nevyřešíte sami. Například hesla k připojení k wi-fi síti budou jistě napsaná na vašem stole nebo někde poblíž.

Dodržujte vymezený čas

Nezdržujte se v centru déle, než jste si domluvili nebo než bývá otevřeno. Nikdo vám nechce připomínat, že už máte odejít a už vůbec ne vás vykazovat.

Chovejte se přátelsky

Představte se lidem, s nimiž se pravidelně potkáváte a účastněte se případných společných akcí. Komunity coworkerů jsou výbornými zdroji informací, znalostí a dovedností pro rozvoj vašeho podnikání.

Propagujte se navzájem pomocí sociální sítí

S kolegy z centra se spojte na sociálních sítích, vzájemně se doporučujte a povzbuzujte.

Seznamte se s pravidly konzumace jídel a nápojů

Ve většině center je k dispozici káva a čaj nebo dokonce i víno nebo pivo. Některá nabízejí i malé občerstvení zdarma. Dávejte si nicméně pozor, abyste nesnědli a nevypili nic, o čem nevíte, že je to volně k dispozici pro všechny. Samozřejmostí je dodržování čistoty v kuchyňce.

-kk-

Zdroj: Mashable - server věnovaný sociálním a digitálním médiím
Zobrazit přehled článků ze zdroje Mashable