Efektivní schůzku zaručí pravidlo dvaceti procent

Když se pořádá firemní porada nebo schůzka oddělení, předpokládá se, že bude produktivní, efektivní, pomůže vyřešit problémy a lidé budou aktivní. Pokud takhle vaše schůzky nevypadají, potřebujete změnit způsob pořádání i vedení.

Možná jste někdy byli na schůzce, kde byl spánek nejproduktivnější věcí, kterou jste dělali. Vaše oči nemusejí být zavřené, stačí, že vaše myšlenky jsou na dovolené. Schůzka ale nemusí být efektivní, ani když se živě diskutuje – většina diskuzí jen chodí kolem a ničeho pořádného nedosáhne. Naučte se tedy organizovat schůzky tak, aby vždy splnily svůj cíl.

Aby schůzka splnila všech co má, naučte se dodržovat pravidlo dvaceti procent. To znamená, že čtyřicet vám zabere příprava (stanovení účelu setkání, program a jeho příprava, podklady a příručky). Dalších čtyřicet procent sledování a ověřování (odezva, sledování akce a poskytování podpory a trénování, rozhodnutí dalších kroků). Jen dvacet procent je pak průběh samotné schůzky.

Příprava programu vám ušetří čas na začátku schůzky, kdy byste ho museli představovat. Navíc lidi vyprovokuje k tomu o něm diskutovat. Důležité je, aby se schůzek vždycky účastnili všichni. Schůzky to oživí a zaměstnanci budou vždy v obraze.

-pk-

Zdroj: Suite 101 - databáze odborných článků nejen pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Suite 101