Dovolte si dovolenou

Nechceme od vás mnoho. Jen vypněte mobilní telefony a přestaňte sledovat e-mail. Problémem mnoha vedoucích pracovníků je totiž skutečnost, že si nevybírají svou dovolenou a pokud ano, často si při ní neodpočinou, protože se nestačí oprostit od práce.

Zvyšující se pracovní požadavky vedou manažery k tomu, že si vybírají dovolenou maximálně na prodloužené víkendy. I když je taková dovolená lepší než žádná, krátké volno neumožní dostatečný odpočinek. Každý, kdo strávil dlouhé měsíce každodenní přítomností v kanceláři ví, že potřebuje několik volných dní jen na to, aby začal odpočívat a aby si opravdu odpočinul, musel by být na dovolené nejméně jeden týden.

Zejména manažeři a majitelé malých firem považují delší dovolenou za nemožnou, protože cítí v době rozvoje svých firem povinnost být neustále v kontaktu se zaměstnanci. Uvědomují si, že to je fyzicky i psychicky náročné, nedokáží však opustit své telefony a e-mailové schránky. Pokud již vyrazí například na týdenní dovolenou, v kontaktu s kanceláří zůstávají i tam.

Odborníci manažerům důrazně doporučují delší dovolené bez kontaktu se zaměstnáním. Bez odpočinku a načerpání nové energie rychle přijdou o produktivitu i kreativitu a budou se vystavovat většímu riziku úrazů a onemocnění. Nepodceňujte tato rizika a zařiďte si dovolenou tak, aby to byla skutečně dovolená.

-kk-
Zdroj: darwinmag.com - Magazín věnovaný informačním technologiím a managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje darwinmag.com