Doplňky dělají profesionální image

Profesionální vzhled není jen záležitostí vhodně zvoleného oděvu, ale také doplňků. Image může zničit například staré a poškozené pero na důležité poradě. Každý profesionál by proto měl mít kvalitní psací potřeby.

Podobně je tomu i s hodinkami. Do byznysu se nehodí sportovní hodinky, i když dokážou měřit vše od nadmořské výšky po podmínky pro hluboké ponory. Stejně jsou na tom i okázalé a robustní hodinky značky Rolex. Profesionálové by v tomto směru měli investovat do kvalitních hodinek klasického stylu. Pokud nebudou hodinky nosit vůbec, bude to okolí signalizovat, že neumějí správně organizovat svůj čas.

O osobnosti profesionála napovídají hodně i manžetové knoflíčky a kravata. Měly by být stylové a společně ladit. Šperky se snažte omezit na minimum, aby pouze doladily celkový vzhled a nestrhávaly na sebe veškerou pozornost. Ženy by měly nosit jen kvalitní šperky a vycházet při tom ze své postavy. Nejvhodnější je pouze jeden náhrdelník a maximálně dva páry náušnic. Příliš mnoho šperků totiž rozptyluje, což není v obchodě žádoucí.

Celkový dojem dokreslují také zavazadla. Nenoste pouze jediný kufřík, dokud se zcela nerozpadne. Naopak vybírejte vždy podle své role a věcí, které přenášíte. Vyhněte se tomu, abyste přicházeli na důležité schůzky ověšení kufříky a přenosnými počítači, s mobilními telefony a PDA po kapsách a deštníkem či novinami v podpaží. Působili byste tak, že nemáte věci pod kontrolou. Navíc je důležité, abyste měli volné ruce a mohli je podat ostatním.

-kk-

Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online