Domácí násilí: Temné tajemství vaší kolegyně?

Domácí násilí je v podnikatelském světě stále tabuizované téma a není divu. Nese velké stigma a přináší řadu obtížných otázek, které se týkají pachatelů i obětí.

Řada vedoucích pracovníků věří, že toto téma nemá na pracovišti místo. V průzkumu 200 amerických ředitelů, který se uskutečnil minulý rok, se většina vyjádřila, že domácí násilí je závažná tématika. 71 % však sdělilo, že nevěří, že je to problém v jejich firmě. Jen 13 % cítilo, že by firmy měly hrát v této oblasti jednu z hlavních rolí.

Brzy možná stejně nebudou mít na výběr. Postoj zaměstnanců, demografie a snahy některých vedoucích pracovníků se sbíhají a snaží se vytáhnout toto téma na světlo. S tím, kolik je na pracovištích žen, s e-mailem, SMS a mobilními telefony, které je spojují s kanceláří celý den, přichází domácí násilí i na pracoviště, ať už se to vedení líbí, nebo ne. A zaměstnanci jsou si toho dobře vědomi. Podle průzkumu si drtivá většina pracovníků přeje, aby zaměstnavatelé vyvinuli směrnice, jak tuto problematiku řešit.


Malý, ale rostoucí počet ředitelů tvrdí, že je na čase s tím něco dělat. Také proto, že domácí násilí se může ve firmě negativně projevit a ohrožuje bezpečnost na pracovišti. Je potenciálně mnohem hrozivější a nestabilní než závislost na drogách nebo alkoholismus.


Jedna oběť na deset lidí


Podle průzkumů, které probíhaly v USA, je zhruba každý desátý člověk – váš kolega nebo kolegyně – obětí domácího násilí. Dalších 19 % mužů a 30 % žen přiznalo, že mají v tomto ohledu nějakou zkušenost z minulosti.


Studie ukazují, že „postižení“ bývají zaměstnaní a problémy tohoto typu se na pracovištích objevují s překvapující pravidelností. 19 % současných obětí tvrdí, že část šikany se děje i na pracovišti. Důvody jsou jasnější, když pochopíte, co domácí násilí je a co není. Je to především posedlost a nutkavá potřeba řídit svého partnera.


Domácí násilí je nákladné


Domácí násilí firmám škodí. Oběti jsou v bludném kruhu. A některé z obětí jsou zcela jistě i mezi vašimi zaměstnanci, stejně jako jejich trýznitelé. Pracoviště tak má potenciál stát se dějištěm násilí. A někdy se stává útočištěm nejen psychickým, ale i fyzickým.


Co mohou firmy dělat?


Různé firmy se k této věci budou stavět různým způsobem, třeba s pomocí programů a směrnic, které budou pro ně vyvinuty některými agenturami (USA). Například firma Allstate nabízí školení, které má pomoci obětem postavit se zpátky na vlastní nohy. Verizon Wireless vzdělává nově příchozí do firmy, školí vedoucí pracovníky a během loňského roku přemístili 20 zaměstnanců.

-av-

Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com