Digitální detox: Ozdravná kúra, ze které těží i vrcholní manažeři

Žijeme v přeinformované době. Ze všech stran se na nás valí zprávy, reklamy, informace, videa, obrázky a hlasy. Na počítačích, mobilních zařízeních a u televizí trávíme velkou část svých dní. A jelikož se jedná o nepřirozený stav věcí, není divu, že má na nás, naši psychiku i na náš pracovní výkon i určité negativní efekty. Řešením může být digitální detox. Co to je a proč jej využívají i vrcholoví manažeři?

Ilustrační snímek

Tento text vychází z článku na webu Science Daily.

Proč je vlastně digitální detox potřeba?

Digitální detox, tedy občasná pauza od obrazovek a digitálních zařízení, je užitečný z mnoha důvodů.

Obrazovky emitují do našich očí nepřirozené světlo, často spadající do modrého spektra. Už to samo o sobě dovede v našich tělech nadělat poměrně paseku. Podle světla, jeho intenzity a jeho zabarvení v průběhu dne se totiž orientují naše cirkadiánní rytmy, které jsou v našich tělech zodpovědné za produkci hormonů (a to včetně těch tlumících a spánkových), za metabolismus a za celou řadu dalších biologických pochodů.

Nezanedbatelné je i přehlcení informacemi, které se na nás z obrazovek valí. Náš mozek není dělaný na to, aby vnímal tolik informací najednou, a velmi brzy dochází k jeho přehlcení nebo nepřirozenému chování.

Digitální detox tedy může pomoci vašemu zdraví, zároveň jím jste ale schopni zvýšit svoji produktivitu, vylepšit vyvážení osobního a pracovního života a jít svým podřízeným dobrým příkladem.

Jak na digitální detox?

  • Nebuďte příliš ambiciózní. V prvé řadě je nutné být realističtí. Říct si, že na žádnou obrazovku se nepodíváte mezi 14. a 22. hodinou každý den, je sice hezká myšlenka, ale pro mnohé zcela nedosažitelná.
  • Začněte postupně, krok po kroku. Dobu, kdy si dáváte digitální detox, postupně prodlužujte. Nejdříve to mohou být dvě hodiny v pondělí. Pak můžete přidat dvě hodiny v pátek. Pak celou sobotu. Postupujte zkrátka krok po kroku.
  • Zaměřte se nejdříve na večer a na svůj spánek. Digitální detox je nejvíce potřeba v souvislosti se spánkovou hygienou. Naordinujte si jej tedy především předtím, než jdete spát.
  • Přehodnoťte svoji přítomnost na sociálních médiích. Během digitálního detoxu, kdy si vypnete mobil a nezapnete kolem sebe žádné obrazovky, možná zjistíte, že přítomnost na některých sociálních sítích není tak důležitá, jak jste si možná mysleli.
  • Najděte si „analogové“ koníčky. Onu mezeru, která vám digitálním detoxem vznikne, musíte něčím zaplnit. Ideálně se tedy vraťte (nebo si najděte) analogové koníčky, jako jsou sport, četba nebo řemeslná práce.

 

-mm-

Zdroj: Science Daily - americký internetový magazín věnovaný vědě, technologiím a medicíně.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Science Daily