Digital detox: a cure even top managers benefit from

Digitální detox: Ozdravná kúra, ze které těží i vrcholní manažeři

We live in an over-informed age. News, advertisements, information, videos, images and voices are pouring in from all sides. We spend a large part of our days with computers, mobile devices and TVs. Since this is an unnatural state of affairs, it is not surprising it has some negative effects on us, our psyche and our work performance. Digital detox can be the solution. What is it and why are even top executives using it?

This text is based on an article on Science Daily.

Why is a digital detox needed in the first place?

A digital detox, namely an occasional break from screens and digital devices, is useful for many reasons.

Screens emit unnatural light into our eyes, often falling in the blue spectrum. This alone can wreak havoc on our bodies. The light, its intensity and colouring during the day orient our circadian rhythms, which are responsible for the body's production of hormones (including sleep and sleep hormones), metabolism and a whole host of other biological processes, not least of which is the information overload that comes at us from our various screens. The human brain is not designed to absorb so much information at once and very soon it may become overwhelmed or behave unnaturally.

So while a digital detox can benefit your health, it may also help you increase your productivity, improve your work-life balance and set a good example to your subordinates.

How to do a digital detox?

  • Do not be too ambitious. First of all, you have to be realistic. Telling yourself you will not look at any screen between 2 p.m. and 10 p.m. every day is a nice idea, but for many people it is completely unattainable.
  • Start gradually, one step at a time. Gradually increase the time for giving yourself a digital detox. At first, it might be two hours on Monday. Then you can add two hours on Friday. Then all day Saturday. Just take it one step at a time.
  • First of all focus on the evening and your sleep. A digital detox is most needed in relation to sleep hygiene. So make it a priority before you go to bed.
  • Reassess your social media presence. During a digital detox, when you turn off your phone and do not turn on any screens around you, you might discover your presence on certain social media sites is not as important as you may have thought.
  • Find "analogue" hobbies. You need to fill the gap created by digital detox with something. So ideally, take up (or find) analogue hobbies, such as sports, reading or handicrafts.

 

-mm-

    Digitální detox: Ozdravná kúra, ze které těží i vrcholní manažeři

    Žijeme v přeinformované době. Ze všech stran se na nás valí zprávy, reklamy, informace, videa, obrázky a hlasy. Na počítačích, mobilních zařízeních a u televizí trávíme velkou část svých dní. A jelikož se jedná o nepřirozený stav věcí, není divu, že má na nás, naši psychiku i na náš pracovní výkon i určité negativní efekty. Řešením může být digitální detox. Co to je a proč jej využívají i vrcholoví manažeři?

    Tento text vychází z článku na webu Science Daily.

    Proč je vlastně digitální detox potřeba?

    Digitální detox, tedy občasná pauza od obrazovek a digitálních zařízení, je užitečný z mnoha důvodů.

    Obrazovky emitují do našich očí nepřirozené světlo, často spadající do modrého spektra. Už to samo o sobě dovede v našich tělech nadělat poměrně paseku. Podle světla, jeho intenzity a jeho zabarvení v průběhu dne se totiž orientují naše cirkadiánní rytmy, které jsou v našich tělech zodpovědné za produkci hormonů (a to včetně těch tlumících a spánkových), za metabolismus a za celou řadu dalších biologických pochodů.

    Nezanedbatelné je i přehlcení informacemi, které se na nás z obrazovek valí. Náš mozek není dělaný na to, aby vnímal tolik informací najednou, a velmi brzy dochází k jeho přehlcení nebo nepřirozenému chování.

    Digitální detox tedy může pomoci vašemu zdraví, zároveň jím jste ale schopni zvýšit svoji produktivitu, vylepšit vyvážení osobního a pracovního života a jít svým podřízeným dobrým příkladem.

    Jak na digitální detox?

    • Nebuďte příliš ambiciózní. V prvé řadě je nutné být realističtí. Říct si, že na žádnou obrazovku se nepodíváte mezi 14. a 22. hodinou každý den, je sice hezká myšlenka, ale pro mnohé zcela nedosažitelná.
    • Začněte postupně, krok po kroku. Dobu, kdy si dáváte digitální detox, postupně prodlužujte. Nejdříve to mohou být dvě hodiny v pondělí. Pak můžete přidat dvě hodiny v pátek. Pak celou sobotu. Postupujte zkrátka krok po kroku.
    • Zaměřte se nejdříve na večer a na svůj spánek. Digitální detox je nejvíce potřeba v souvislosti se spánkovou hygienou. Naordinujte si jej tedy především předtím, než jdete spát.
    • Přehodnoťte svoji přítomnost na sociálních médiích. Během digitálního detoxu, kdy si vypnete mobil a nezapnete kolem sebe žádné obrazovky, možná zjistíte, že přítomnost na některých sociálních sítích není tak důležitá, jak jste si možná mysleli.
    • Najděte si „analogové“ koníčky. Onu mezeru, která vám digitálním detoxem vznikne, musíte něčím zaplnit. Ideálně se tedy vraťte (nebo si najděte) analogové koníčky, jako jsou sport, četba nebo řemeslná práce.

     

    -mm-

    Zdroj: Science Daily - americký internetový magazín věnovaný vědě, technologiím a medicíně.
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Science Daily