Děláte stále tytéž chyby?

Manažeři a obchodníci se často dopouštějí stále stejných chyb. Ať už z chamtivosti, arogance nebo neopatrnosti, jakoby se iracionálně vyhýbali osvědčeným strategiím. Charles Roxburgh, ředitel londýnské konzultační firmy McKinsey&Co., identifikoval osm takových chyb a nabízí strategie, jak je překonat:
1. Přílišná sebedůvěra – často přeceňujeme vlastní schopnosti. Přehnaná sebedůvěra a nadměrný optimismus vedou firmy k úkolům, které nemohou dokončit. Zchlaďte sebedůvěru o 20-25%, přidejte pesimistické a krizové scénáře.
2. Potrhlé účetnictví – tzn. inklinaci k nakládání s penězi odlišně, než by tomu napovídaly zdroje, alokace a spotřeba. Koruna je koruna, nehledě na to, odkud pochází.
3. Momentální zaujatost – tendence nechat věci být, když se nevyplácí. Vyhnete se jí, když budete neustále sledovat každý obchod, produkt nebo trh a všimnete si, co se stane, když neuděláte nic, nebo když věci změníte.
4. Zakotvení – když slyšíte cenu, nevědomě se toho čísla chytíte. Nebo se držíte minulých dat z předešlé práce. Vyhnete se tomu tím, že budete sledovat dlouhodobé trendy.
5. Efekt utopených nákladů – mějte ho pod kontrolou, postupně vyhodnocujte investice do experimentu, jako by to byly nové projekty, a buďte připraveni rychle ho ukončit.
6. Davový instinkt – nutí nás být jako kdokoli jiný, zařadit se, nekonkurovat. Odpoutejte se, odlište se, inovujte.
7. Špatný odhad budoucích hédonistických časů – je to chybný odhad toho, jak moc vám může něco pomoci, nebo vás zranit. Všímejte si dlouhodobých výhledů ve vaší perspektivě.
8. Falešný souhlas – stává se, když přeceníte představu, jak moc ostatní sdílejí váš názor. Hledáme fakta a názory, které jen podporují naši víru. Raději bychom měli podněcovat otevřenou diskuzi a hledat opačné názory.
-ba-
Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com