Čtyři zásady, které dají odměnám smysl

Prodejní síla bez motivace je jako auto bez benzínu, předurčena zastavit se před tím, než dosáhne svého cíle. Odměny a výhody udržují prodavače motivované a opatřují manažerům způsob, jak říci „děkuji“ těžce pracujícím zaměstnancům. Ale strukturování odměn k uspokojení krátkodobých cílů spíše než k produkování celkových efektivních výsledků, může způsobit nespokojenost zaměstnanců nebo, v horším případě, zákazníků. Zde jsou čtyři pravidla konstruování motivačního programu:

- Flexibilita – nezaměřovat odměny pouze na výsledky na konci roku. Aby se prodejní síla soustředila na budování loajálních vztahů se zákazníky, musí manažeři rozložit odměny v průběhu celého roku.

- Vyladění – odměny by měly být sladěné s cíli, které manažeři vymezí na začátku každého roku. Ujistěte se, že motivační pobídky a odměny odráží to, co se skutečně od prodejního týmu vyžaduje.

- Kreativita – neustále přicházejte s novými a individualizovanými způsoby, jak odměnit zaměstnance. Jen peníze nestačí.

- Jedinečnost – i když manažer sdílí nápady ohledně motivačních programů s vrstevníky od konkurence, neměl by ztrácet hledisko individuálních potřeb své společnosti.

-ba-

Zdroj: Sales & Marketing Management - americký server pro obchodníky a marketéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sales & Marketing Management