Čtyři vlastnosti, bez kterých se moderní vedoucí neobjede

Doba se vyvíjí a na dnešní vedoucí jsou kladeny trochu jiné nároky, než jaké byly kladeny na manažery před dvaceti nebo třiceti lety. Tím, jak se mění očekávání pracovníků a jak se prosazují nové přístupy v leadershipu, je nutné, aby dnešní manažeři vykazovali vlastnosti, které se od nich nutně nemusely očekávat v minulosti. V tomto článku si ukážeme čtyři vlastnosti, bez kterých se neobejde žádný moderní vedoucí.

Ilustrační snímek

Emoční inteligence

Jak uvádí Addicted2Success, dnes se více než kdy předtím klade důraz na duševní zdraví. Jak zaměstnanců, tak i manažerů. Emoční inteligence je tedy zcela nezbytnou vlastností při vedení lidí a její nedostatek může znamenat velké problémy.

Kritické myšlení

Umění se rychle rozhodovat je v dnešním zrychleném světě pro výkon vedoucí funkce zcela klíčové. Každý moderní manažer proto musí umět rychle kriticky myslet. Musí si umět hbitě utřídit informace, kriticky si danou záležitost promyslet a učinit rychlé rozhodnutí.

Flexibilita a tolerance

Dnešní pracovní prostředí je naštěstí o mnoho inkluzivnější, než jak tomu bylo v minulosti. Už není žádoucí, aby byli všichni zaměstnanci pokud možno stejní ve svých postupech a smýšlení, ale naopak se využívá unikátních předností pracovníků a jejich různorodosti. Dnešní vedoucí proto musí být tolerantní vůči svým podřízeným, musí být flexibilní ve svých očekáváních a musí respektovat odlišnosti od své vlastní osoby.

Schopnost rychle reagovat na změny

Moderní dobu definují rychlé a neustálé změny. Manažer, který chce svůj tým tímto světem dobře vést, se nesmí změn bát. Naopak, musí je přijmout a umět na ně rychle reagovat. Moderní vedoucí musí naučit své podřízené vidět změnu jako příležitost, ne jako překážku.



-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success