Čtyři věci, které by měl dělat manažer, který se cítí zahlcený

Manažerská pozice často přináší psychicky náročné, stresové a složité situace. Vedoucí si přitom musí za každou cenu udržet nadhled a pozitivní přístup, kterým motivuje svůj tým každou situaci řešit efektivně, v klidu a bez zbytečného stresu. Není proto divu, že manažer se někdy pod tíhou úkolů a tlaků okolí cítí poněkud zahlcený. Zde jsou čtyři věci, které byste v takové situaci měli dělat.

Ilustrační snímek

Tyto tipy uveřejnil Entrepreneur.com.

Definujte aktuální priority

V situacích, kdy na vás všechno padá, je snadné zapadnout do detailů a takříkajíc se ve všem topit. Cestou ven z tohoto stavu je určit si aktuální priority a pracovat na nich. Zbývající, méně důležité věci počkají. Pokud se budete soustředit pouze na omezené množství nejzásadnějších bodů, nebudete tolik ve stresu a vaší práci tak dodáte řád.

Nenechte se strhnout emocemi

Nejdůležitější rada zní – nenechte se strhnout emocemi a zachovejte striktně profesionální přístup. Snažte se dát city stranou a soustřeďte se na jádro problému, kterému čelíte. Snažte se oddělit domněnky od faktů a zapojte racionální uvažování. Jedině tak budete schopni působit klidně a nad věcí, a to i ve chvílích, kdy je toho na vás zkrátka příliš.

Delegujte práci na svůj tým

Jestliže čelíte nějaké složité situaci nebo řešíte mnoho problémů najednou, v každém případě byste měli delegovat práci na svůj tým. Připravte akční plán a rozdělte problém na jednotlivé, konkrétní úkoly. A pokud je to možné, tyto úkoly potom rozdělte mezi jednotlivé členy vašeho týmu. V krizových situacích je nutné, aby každý měl pocit, že přispívá k řešení a že se postupuje směrem ke zdárnému konci.

Řekněte si o pomoc

To, že jste manažer týmu, ještě neznamená, že vše musíte zvládnout úplně sami. Pokud nestačí výpomoc členů vašeho týmu, řekněte si o pomoc z jiných týmů nebo se obraťte na svého nadřízeného. Přiznat, že nestíháte, rozhodně není známka slabosti, spíše systémové chyby.

 

-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com