Čtyři tipy, jak se stát člověkem, se kterým ostatní rádi komunikují

Efektivní vedení lidí a projektů je především o interpersonální komunikaci. Čím efektivněji dovedete s lidmi mluvit a komunikovat, a čím raději s vámi ostatní mluví, tím snadnější vaše práce bude. Navíc platí, že umění komunikovat dobře využijete i mimo pracovní prostředí. Zde jsou čtyři tipy, jak komunikovat skutečně efektivně, jak dosáhnout komunikací svého a jak se stát skrz váš komunikační styl někým, s kým ostatní lidé rádi mluví.

Ilustrační snímek

Naslouchejte

Je to klišé, které se u komunikace opakuje často, ale je to skutečně tak – komunikovat efektivně znamená především umět naslouchat. Nalaďte se vždy na vlnu člověka, se kterým mluvíte, a poslouchejte, co říká. Neskákejte mu do řeči, dávejte mu najevo, že rozumíte tomu, co říká a jak se cítí, a dotyčnému uzpůsobte váš styl komunikace.

Naučte se komunikací ovlivňovat emoce druhých

Jak uvádí Addicted2Success.com, v každé komunikaci, které se účastníte, se vlastně snažíte druhému člověku (nebo skupině lidí) předat nejenom určité informace, ale především emoce. Snažíte se je uklidnit, povzbudit, rozveselit, motivovat k velkým výkonům nebo je přimět, aby vás osobně vnímali pozitivně. Tyto emoce se tedy musíte naučit vyvolávat tím, jak mluvíte, jaké máte držení těla a jak se hýbete. Nemusíte tyto emoce nutně sami pociťovat – ale měli byste vědět, jak je skrz svůj komunikační styl u ostatních vzbudit.

Zapracujte na svém projevu a dikci

Lidé s vámi nebudou rádi mluvit, pokud budete mluvit nudně, unaveně a monotónně. Mluvené slovo má neuvěřitelné možnosti. Využívejte významné pomlky, důrazy na klíčová slova, změnu dynamiky vaší řeči a měnící se melodii.

Buďte pozitivní

Všechny lidi obecně podvědomě přitahují jedinci, kteří jsou pozitivní a šíří kolem sebe dobrou náladu. I když ne vždy musíte být vyloženě usměvaví (a někdy je vašim cílem v komunikaci naopak působit nahněvaně či konsternovaně), vždy by měla ve výsledku z vašeho projevu čišet určitá pozitivita.



-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success