Čtyři rady pro manažery, kteří vedou tým pracující na dálku

Technologický rozvoj i změna očekávání a přístupů kvůli covidové pandemii způsobily, že více týmů než kdy jindy nyní pracuje na dálku. Buď úplně, nebo alespoň částečně. Tento nový model týmové práce ovšem klade i specifické požadavky na jejich vedení ze strany manažera. Zde jsou čtyři rady pro lídry týmů pracujících na dálku, ať už částečně nebo zcela.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl server ProjectTimes.com.

Rada č. 1: Přehodnoťte tradiční KPI

V prvé řadě je nutné si uvědomit, že postupy, pravidla a parametry hodnocení práce pracovníků, které se uplatňovaly vždy v minulosti, v tomto novém modelu práce na dálku nemusí nutně platit. Jestliže pracujete se stejnými indikátory produktivity pracovníků (KPI), jako v době, kdy váš tým pracoval standardním způsobem a fyzicky docházel do kanceláře, je asi na čase se podívat, jestli nejsou vaše postupy zastaralé a zda byste neměli vaše KPI přehodnotit.

Rada č. 2: Ulehčete pracovníkům komunikaci

Efektivní komunikace je základem úspěšné týmové spolupráce. Zvláště při práci na dálku musíte pracovníkům vzájemnou komunikaci co nejvíce ulehčit. Proto si udělejte detailní audit vašich stávajících komunikačních postupů a kanálů a ujistěte se, že se komunikace nikde nezadrhává.

Rada č. 3: Buďte zcela konkrétní při zadávání úkolů

I když byste se měli co nejvíce vyhýbat mikro-managementu, při práci na dálku musíte být přeci jen konkrétnější při delegování práce a musíte se ujistit, že všichni vědí přesně, co mají dělat. Tím, že nevidíte své podřízené při práci ve standardním pracovním prostředí, totiž logicky máte i menší přehled o tom, čemu se věnují a jestli nepálí příliš mnoho energie na podřadných úkolech.

Rada č. 4: Více se zajímejte o duševní pohodu pracovníků

V neposlední řadě je pak nutné věnovat více pozornosti tomu, jak se daří vašim podřízeným po duševní stránce. Dávejte si pozor na signály, že někdo svoji roli nezvládá, že u něj hrozí vyhoření nebo že dotyčnému chybí sociální kontakt. Tyto signály nemusí totiž být při práci na dálku tak dobře viditelné, jako při práci ve standardním modelu.

 

-mm-

Zdroj: Project Times - americký server a komunita z oblasti projektového řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje Project Times