Čtyři pádné důvody, proč by manažeři neměli „zabíjet“ nápady svých podřízených

Někteří manažeři s více autoritářským přístupem k vedení lidí se příliš nezajímají o to, co si jejich podřízení myslí, jakou zpětnou vazbu směrem k vedení týmu mají a nebo jaké mají nápady. V tomto článku si ukážeme čtyři pádné důvody, proč je tento přístup z dlouhodobého hlediska chybný.

Ilustrační snímek

Tento text vychází z článku na BBC.com.

Ubíjíte tím kreativitu a rozvoj týmu

První důvod je zřejmě ten nejočividnější. Když neberete vůbec v potaz připomínky a nápady svých podřízených, nedáváte jim dostatečný prostor pro vlastní růst. Ubíjíte tak kreativitu svého týmu, což je strategie, která v dlouhodobém horizontu vede k nespokojenosti pracovníků, ke snížení konkurenceschopnosti celého týmu i k nízké flexibilitě týmu.

Podrobujete své podřízené fatálnímu mikro-managementu

Nikdo nechce mít za nadřízeného mikro-manažera. A právě ignorování nápadů a inovativních myšlenek podřízených je jedním z typických symptomů mikro-managementu. Pokud nedáváte podřízeným žádný prostor přicházet s vlastními myšlenkami a dělat si práci po svém, zaděláváte si jako manažer týmu na dlouhodobý a velmi závažný problém.

Nikdy se vám nepodaří vybudovat s podřízenými vzájemnou důvěru

Dobrý pracovní vztah mezi manažerem a jeho podřízenými je vždy založený na vzájemné důvěře. A té nelze dosáhnout, pokud vaše komunikace není dialogem, ale pouze monologem, při kterém manažer svým podřízeným akorát diktuje, co mají dělat. Zajímejte se o své podřízené a vnímejte jejich nápady, připomínky a myšlenky.

Neumožníte podřízeným ukázat, co v nich je, a neodhalíte výjimečné talenty

Jedním z úkolů manažera je identifikovat individuální přednosti svých podřízených a rozvíjet je. Manažer by také měl vnímat, jestli se v jeho týmu nevyskytuje talent či ambiciózní pracovník, který je perspektivní a který toho může pro firmu hodně udělat. Jestliže manažer ubíjí nápady svých podřízených, žádný z těchto úkolů nemůže plnit.

 

-mm-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC