Čtyři fáze komunikace a budování vztahů

Umění představit se ve společnosti a zavést konverzaci je pro někoho přirozené. Většina lidí se však ostýchá a neví, jak začít. A to jde pouze o první stupeň komunikace. Celkově existují čtyři:

1. Společenská konverzace. Při navazování nových vztahů je nejlepší mluvit o povrchních věcech, jako je počasí, aktuální události nebo okolí, které vás obklopuje. Není třeba odhalovat žádné osobní informace. Pokud si s novými lidmi vyhovujete na této komunikační úrovni, lehce přejdete ke druhé.

2. Odhalování faktů. Tato komunikační úroveň je již hlubší. Můžete odhalit určitá fakta o sobě, nikoli však příliš emotivní. Smyslem této fáze je odhalit, co máte společného. Na základě společných zájmů pak můžete budovat přátelské vztahy. Můžete mluvit o své kariéře, zaměstnání, koníčcích, bydlišti apod. Vyhněte se naopak tématům, jako je svatba, rozvod, politika, sex nebo náboženství.

3. Sdílení názorů. Když zjistíte, že vám nový známý vyhovuje a máte společné zájmy, můžete upevnit váš vztah sdílením názorů. Nepoužívejte ale své názory jako prostředky k odsuzování jiných lidí, mohli byste pak působit příliš negativně. Buďte připraveni naslouchat.

4. Sdílení osobních myšlenek. Tato fáze přichází po vybudování důvěry a sdílení názorů. Je to fáze, kdy se známí stávají opravdovými přáteli. Můžete sdílet své hluboké pocity, aniž byste se báli. Nasloucháte si bez potřeby své problémy ihned řešit.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com