Čtyři chyby, kvůli kterým se z dobrých manažerů stávají toxičtí

Toxický manažer je někdo, kdo vytváří nepříjemné pracovní prostředí pro své podřízené. Buď se může jednat o mikromanažera, o sociopata, který má za to, že ví všechno nejlépe, o člověka s nulovou schopností efektivně komunikovat nebo o někoho, kdo se vyloženě dopouští šikany či dokonce kdo porušuje zákon. Jak je možné, že se z dobrého manažera stane toxický? Zde jsou čtyři chyby na straně manažera, které k této transformaci vedou.

Ilustrační snímek

Tento text vychází ze článku na webu BMM Magazine.

Absence empatie a příliš zbytnělé ego

Prvním krokem k vytvoření toxického manažera je nabobtnalé ego. To se může přihodit různými způsoby – dotyčnému manažerovi se zalíbí v jeho nové pozici, dostává samou pozitivní vazbu od vedení nebo k tomu zkrátka má od narození předpoklady. V každém případě tato situace vede k absence empatie vůči podřízeným a manažer tak přestává umět dívat se na věci pohledem členů svého týmu.

Ztráta kontaktu s každodenním děním v týmu

Dalším důvodem k proměně manažera v toxického je ztráta kontaktu s běžným děním v týmu. Manažer deleguje veškeré každodenní úkoly na své podřízené, nebere v potaz, co mu jeho podřízení o své práci říkají, a ztrácí přehled o tom, co se vlastně v praxi děje. Jakékoliv výtky a námitky podřízených, stejně jako jejich návrhy na zlepšení, pak manažer vnímá jako slabost nebo zbytečné stěžování si.

Příliš malá kontrola manažera ze strany vedení firmy

Pokud se dostane situace až tak daleko, že manažer se dá považovat za toxického, vedení firmy už dávno selhalo. To by mělo zasáhnout co možná nejdříve a mělo by takového člověka usměrnit nebo sesadit. Problém bývá ten, že vedení firmy nechce naslouchat řadovým pracovníkům, případně jim nenabízí žádné kanály, kterými mohou na chování týmového vedoucího upozornit, a tak k žádné akci nedojde. Tím se atmosféra stává toxickou nejenom v daném týmu, ale i v celé firmě.

Výběr podřízených do týmu, kteří manažerovi nijak neoponují

Z dlouhodobého hlediska pak situace vede k tomu, že manažer si do svého týmu vybírá už jen takové pracovníky, kteří mu toto chování trpí. Jeho toxické chování se tak podporuje tím, že jeho podřízení se většinou neozývají a jen mu toto chování mlčky trpí. Tento problém se tak stává dlouhodobým a jen těžko jej lze vyřešit.

 

-mm-

Zdroj: Business Matters - web předního britského časopisu pro malé a střední podniky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Matters