Four mistakes that turn good managers into toxic ones

Čtyři chyby, kvůli kterým se z dobrých manažerů stávají toxičtí

A toxic manager is one who creates an unpleasant working environment for their subordinates. They might be be a micromanager, a sociopath who thinks they knows best, a person with zero ability to communicate effectively, or someone who is an outright bully or even breaks the law. How is it possible for a good manager to become toxic? Here are four mistakes on the manager's part that lead to this transformation.

This text is based on an article on the BMM Magazine website.

Lack of empathy and bloated ego

The first step to creating a toxic manager is a overinflated ego. This can happen in a variety of ways: the manager likes their new position, receives positive feedback from higher management, or simply has the birthright to do so. At all events, this situation leads to a lack of empathy towards subordinates and the manager ceases to be able to see things through the eyes of team members.

Loss of contact with daily events in the team

Another reason for a manager turning toxic is loss of contact with the daily happenings in the team. The manager delegates all routine tasks to subordinates, disregards what these subordinates tell them about their work, and loses track of what is actually going on. Any criticism or objections from subordinates, as well as suggestions for improvement, are then perceived by the manager as weakness or unnecessary complaining.

Too little control of the manager by higher management

If the situation reaches a point where the manager can be considered toxic, higher management has already failed long since. It should intervene as soon as possible and direct or demote such a person. The problem is often that management does not want to listen to regular employees, or offers no channels via which they can draw attention to the team leader's behaviour. So no action is taken and the atmosphere becomes toxic not only within the team, but throughout the company.

Selecting subordinates who do not oppose the manager

In the long run, the situation leads to the manager selecting only employees who will tolerate this behaviour. The manager's toxic behaviour is thus reinforced by the fact their subordinates usually do not speak up and just suffer in silence. The result is that problem then becomes long-term and difficult to solve.

 

-mm-

    Čtyři chyby, kvůli kterým se z dobrých manažerů stávají toxičtí

    Toxický manažer je někdo, kdo vytváří nepříjemné pracovní prostředí pro své podřízené. Buď se může jednat o mikromanažera, o sociopata, který má za to, že ví všechno nejlépe, o člověka s nulovou schopností efektivně komunikovat nebo o někoho, kdo se vyloženě dopouští šikany či dokonce kdo porušuje zákon. Jak je možné, že se z dobrého manažera stane toxický? Zde jsou čtyři chyby na straně manažera, které k této transformaci vedou.

    Tento text vychází ze článku na webu BMM Magazine.

    Absence empatie a příliš zbytnělé ego

    Prvním krokem k vytvoření toxického manažera je nabobtnalé ego. To se může přihodit různými způsoby – dotyčnému manažerovi se zalíbí v jeho nové pozici, dostává samou pozitivní vazbu od vedení nebo k tomu zkrátka má od narození předpoklady. V každém případě tato situace vede k absence empatie vůči podřízeným a manažer tak přestává umět dívat se na věci pohledem členů svého týmu.

    Ztráta kontaktu s každodenním děním v týmu

    Dalším důvodem k proměně manažera v toxického je ztráta kontaktu s běžným děním v týmu. Manažer deleguje veškeré každodenní úkoly na své podřízené, nebere v potaz, co mu jeho podřízení o své práci říkají, a ztrácí přehled o tom, co se vlastně v praxi děje. Jakékoliv výtky a námitky podřízených, stejně jako jejich návrhy na zlepšení, pak manažer vnímá jako slabost nebo zbytečné stěžování si.

    Příliš malá kontrola manažera ze strany vedení firmy

    Pokud se dostane situace až tak daleko, že manažer se dá považovat za toxického, vedení firmy už dávno selhalo. To by mělo zasáhnout co možná nejdříve a mělo by takového člověka usměrnit nebo sesadit. Problém bývá ten, že vedení firmy nechce naslouchat řadovým pracovníkům, případně jim nenabízí žádné kanály, kterými mohou na chování týmového vedoucího upozornit, a tak k žádné akci nedojde. Tím se atmosféra stává toxickou nejenom v daném týmu, ale i v celé firmě.

    Výběr podřízených do týmu, kteří manažerovi nijak neoponují

    Z dlouhodobého hlediska pak situace vede k tomu, že manažer si do svého týmu vybírá už jen takové pracovníky, kteří mu toto chování trpí. Jeho toxické chování se tak podporuje tím, že jeho podřízení se většinou neozývají a jen mu toto chování mlčky trpí. Tento problém se tak stává dlouhodobým a jen těžko jej lze vyřešit.

     

    -mm-

    Zdroj: Business Matters - web předního britského časopisu pro malé a střední podniky
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Matters
    Štítky: Leadership