Co nedělat na poradě aneb Pozor na ponožky a svačiny

Jít na poradu dobře připravený je důležité, stejně důležité je však vyhnout se skrytým nebezpečím porad. Článek shrnuje několik rad, čeho se na poradě nebo obchodní schůzce vyvarovat.

- Vyhněte se frašce. Naleštit si boty, přijít včas, potřást rukou a říci něco rozumného. Co na tom může být těžkého? Nepodceňujte přípravu na místě schůzky. Pak se vám nestane například to, že důležité obchodní partnery zavedete místo do zasedačky do skříně, protože má stejné dveře.

- Neodhalujte příliš mnoho. Představte si šéfa, který si na poradě omylem sedne mimo židli. Při pádu pak jeho nohy letí nahoru a všichni přítomní mají možnost vidět jeho slušivé ponožky s Homerem Simpsonem. Osazenstvo se zasměje, sice utichne, ale narážek na pád a ponožky se už manažer nezbaví.

- Někdy porušte pravidla. Neměli byste projevovat očividný nesouhlas s někým, o kom chcete, aby vás vnímal. Nerespektování pravidel však někdy zabere. Můžete zkusit hrát naštvaného a například odejít z jednání, abyste se pak nechali přesvědčit k návratu a získali, co chcete. Musíte si však být velmi jistí v kramflecích.

- Neukazujte údiv. Může se vám stát, že přijdete dobře připravení na schůzku, uprostřed níž přítomní vytáhnou svačiny a začnou jíst. Ve skutečnosti jsou však tito lidé připraveni lépe než vy. Sice jedí, ale nemluví a poslouchají vás. I když jste zaskočeni neprofesionalitou, nedávejte to najevo a můžete uspět.

- Nemluvte bez uvažování. Dobře volte slova a výrazy. Uvědomte si také, koho na poradě oslovujete. Ne každý například bude rozumět, budete-li mluvit sportovní hantýrkou. Zejména v multikulturním prostředí se vyhněte metaforám.

- Nepropadejte halucinacím. Je trapné, když někdo na poradě usne. Pokud se to stane vám, nečekejte, že vaše komentáře budou dávat smysl.

- Pamatujte na tón porady. Některé porady slouží k nalezení rychlého řešení, na jiných máte ukázat, že jste týmovými hráči. Je proto důležité, abyste správně odhadli tón porady, chcete-li s něčím uspět.

-kk-

Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online