Co dělat, když zapomenete jméno

Každému se to dříve či později stane. Potkáte někoho, koho znáte, a najednou si nedokážete vzpomenout na jeho jméno. Tato situace může být ještě horší, pokud jste ve společnosti dalších lidí. Článek shrnuje několik rad, jak to zvládnout, které ve své knize Remember Every Name Every Time: Corporate America’s Memory Master Reveals His Secrets formuloval americký odborník na rozvíjejí paměti Benjamin Levy.

- Nikdy nehádejte. Jediná věc, která je horší než někomu dát otevřeně najevo, že jste zapomněli jeho jméno, je oslovit jej jménem někoho jiného.

-  Pokud mluvíte se dvěma lidmi, které vy znáte, ale oni se navzájem neznají, stačí když si vzpomenete na jméno jednoho a druhého vyzvete, aby se představil sám. Vypadnou-li vám obě jména, nezbývá než je vyzvat, aby se představili sami.

- Jdete-li do společnosti s manželkou a hned ji nepředstavíte, domluvte se předem spolu, že to bude signál, že si nepamatujete jméno osoby, které byste ji měli představit. Pak je na ní, aby se představila sama. Druhá osoba se pak také představí a vy budete vědět.

- Použijte fyzický dotyk. Dejte druhému například ruku kolem ramen nebo si stiskněte ruce. Lépe tak zakryjete svůj výpadek.

- Pomoci vám mohou také doplňkové informace. Zkuste například říci, že jste se již dlouho neviděli a zeptat se, kdy to bylo naposledy. Bližší kontext vám pomůže vzpomenout si i na jméno.

- Upřímnost je nejlepší politika. Pokud opravdu nevíte, omluvte se a řekněte přímo, že vám jeho jméno vypadlo. Zároveň je ale vhodné připomenout, že víte, kdy jste se viděli a o čem jste spolu mluvili.  

-kk-

Zdroj: American Management Association - portál Americké manažerské asociace (AMA)
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Management Association