Co dělat, když jsou vaši podřízení jsou znudění a chybí jim motivace

Chybí vašemu týmu motivace? Vnímáte, že vaši podřízení jsou znudění, pracují rutinně a bez zájmu a nevidí hlubší smysl v tom, co dělají? Neberte tyto pocity na lehkou váhu. Pokud máte pravdu, dost pravděpodobně máte velký problém, který by dlouhodobě mohl vést až k vyhoření zaměstnanců či minimálně podstatnému snížení jejich produktivity.

Ilustrační snímek

Následující čtyři tipy, co dělat, když jsou vaši podřízení jsou znudění a chybí jim motivace, uveřejnil web Management Issues.

Zjistěte, jestli se nedopouštíte mikro-managementu

Nuda, ztráta elánu, snížená produktivita a absence motivace jsou u zaměstnanců typickou reakcí na mikro-management ze strany vedení týmu. Jste si jisti, že se mikro-managementu nedopouštíte? Opravdu dáváte podřízeným dostatečný prostor a nehlídáte každý jejich krok?

Zakomponujte do práce herní prvky

Gamifikace může i z nudné, rutinní práce udělat zábavnou. Jak? Například tím, že zorganizujete drobné soutěže. Kdo uzavře nejvíc obchodů za týden? Kdo přijde s nejoriginálnějším názvem nového produktu? Kdo vyhraje hlasování o nejvtipnější příspěvek na blogu? Ať už se váš tým věnuje jakékoliv oblasti, herní prvky lze zakomponovat s trochou kreativity skutečně všude.

Umožněte podřízeným se vzdělávat a rozvíjet

Stagnace ubíjí jakoukoliv motivaci. Když se zaměstnanec podívá na několik let dopředu a vidí, že nemá šanci se nikam posunout nebo se naučit něco nového, je zcela přirozené, že ho opouští jakýkoliv elán. Pokud chcete udržet své podřízené motivované, musíte jim umožnit se neustále vzdělávat a rozvíjet své znalosti.

Nabídněte podřízeným určitý hlubší smysl práce

Mnohým řadovým pracovníkům chybí v práci, kterou dělají, nějaký hlubší smysl. I sebelepší platové ohodnocení není všelék na to, když zaměstnanec cítí, že to, co dělá, nijak nemění svět, ničím dobrým nikomu nepřispívá nebo po něm zkrátka nic ve výsledku nezbyde. Snažte se dát práci svých podřízených nějaký smysl. Nevíte jak? Co třeba tím, že se jako firma zavážete, že 1% veškerého výdělku budete investovat do udržitelnosti nebo na pomoc ohroženým zvířatům?

 

-mm-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues