Čím tlustší, menší a tmavší, tím chudší

Poslední výzkumy ze západních zemí ukazují, že fyzický vzhled člověka hraje stále důležitější roli v tom, jak vysokého finančního ohodnocení se mu dostane. Rostoucí náklady na zdravotní pojištění v USA vedou například americké zaměstnavatele k diskriminaci obézních zaměstnanců. Ukázala to studie amerického Národního úřadu pro ekonomický výzkum, podle níž od roku 1998 trojnásobně poklesly mzdy obézních zaměstnanců oproti ostatním.

Stejný fenomén se rozmáhá i v Evropě. Studie publikovaná v časopise Economics and Human Biology ukázala, že každý s každými 10 body podle ukazatele body mass index (BMI) ztrácí Evropané více než tři procenta výdělků. Není to však jen nadváha, která připravuje zaměstnance o peníze. Podle výzkumu London Guildhall University si vzhledově neatraktivní muži vydělávají o 15 procent méně něž ti, které společnost považuje za atraktivní. U žen jde o rozdíl 11 procent.

Svou roli hraje i výška zaměstnanců. Studie americké Federal Reserve Bank of St Louis odhalila, že dobře vypadající, vysocí a štíhlí lidé vydělávají v průměru o 5 procent více než ostatní. Jiné výzkumy upozorňují, že každý palec výšky může stát zaměstnance až tisíc dolarů ročně, i když se v úvahu vezme vzdělání a profesní zkušenosti.

Další faktor ovlivňující výdělky spočívá v rase a barvě pleti zaměstnanců. Aktuální studie americké profesorky Joni Herschové z Vanderbilt University potvrdila, že imigranti se světlejší pletí si v USA vydělají o osm až patnáct procent více než ti, jejich kůže je tmavší.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues