Čím si manažeři házejí klacky pod nohy?

Ilustrační snímek

I dobří lídři mohou někdy sklouznout k chování, které jim může zničit další úspěšný rozvoj kariéry. Jaké chování to je? Přečtěte si následující upozornění a zamyslete se, zda byste i vy neměli své chování na pracovišti změnit.

1. Špatná interpersonální komunikace

Základními předpoklady pro postup do vyšších manažerských funkcí jsou komunikační dovednosti a schopnost jednat s lidmi. Technické znalosti stačí jen do určité úrovně.

2. Přílišná kontrola a neschopnost delegovat

Manažeři dosahují úspěchů prostřednictvím svých lidí. Budou-li chtít všechno dělat sami a sledovat každý krok svých podřízených, úspěchu nedosáhnou.

3. Nepřizpůsobivost

Manažeři musejí umět přijímat změny. Nerozumějí-li vývoji ve svém oboru, připravují svou firmu o možnost dosahovat lepších výsledků.

4. Netransparentnost

S lidmi kolem sebe by měl manažer jednat otevřeně a upřímně. Lidé potřebují vědět, proč a jak vznikají důležitá rozhodnutí.

5. Neschopnost uvažovat strategicky

Objem každodenní práce může manažera svádět k opomíjení strategických cílů. Úspěšný postup v kariéře si však žádá neustálé sledování širšího kontextu práce, předvídání problémů a příležitostí v duchu určité strategie.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today