Chcete se naučit skutečně efektivně komunikovat? Nesmíte mluvit příliš rychle

Když by měl průměrný člověk vyjmenovat, jaké největší chyby lidé při komunikaci nejčastěji dělají, příliš rychlé mluvení by se s největší pravděpodobností ani nedostalo do první desítky. A přitom se jedná o velmi častý, opomíjený a zásadní problém, který v mnoha případech zamezuje efektivní komunikaci. V tomto článku si ukážeme, proč byste měli zpomalit a proč příliš rychlá mluva podrývá vaši manažerskou komunikaci směrem k podřízeným i ostatním lidem ve vašem okolí.

Ilustrační snímek

Proč byste neměli mluvit rychle?

Jak uvádí business blog společnosti American Express, skutečně sebevědomí lidé mluví pomalu a nebojí se pauz. Vědí, že jejich slovo má váhu a že lidé v jejich okolí mají zájem slyšet, co si myslí, a proto si dávají ve svých promluvách na čas, nikam nespěchají, dělají významné pauzy a dávají důraz na určité klíčové pasáže.
Pokud mluvíte příliš rychle, působíte často na své okolí jako někdo, kdo se snaží co nejrychleji dostat na konec své myšlenky, protože se bojí, že jej někdo brzy přeruší nebo jej ostatní přestanou poslouchat. Při rychlé mluvě také nemáte šanci využívat intonaci, důrazy a pauzy, tedy komunikační nástroje, které hrají klíčovou roli při komunikaci důrazu u určitých myšlenek. Stejně tak nemáte při rychlé mluvě čas vnímat dostatečně lidi, ke kterým mluvíte, a proto nevnímáte jejich zpětnou vazbu a z komunikace, která by vždy měla být dialogem, se stává monolog, čímž ztrácí u ostatních lidí na atraktivitě.

Jak se naučit mluvit pomaleji?

⦁ V prvé řadě se naučte dělat pauz. Klíčové body vaší promluvy vždy oddělte od ostatních pasáží chvilkou ticha.
⦁ Zadruhé se naučte mluvit ve větách. Vaše myšlenky by měly být oddělené a strukturované a nemělo by se jednat o nekonečný proud vědomí.
⦁ Pokládejte krátké dotazy druhému člověku, které podporují vaší myšlenku, a přerušujte tak váš monolog interakcí s lidmi v okolí.
⦁ Představujte si, že vaši promluvu diktujete někomu, kdo ji má zapisovat.

 

-mm-

Zdroj: Business Class blog American Express - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Class blog American Express