Británie: Rovné platy na manažerských pozicích až za 57 let?

Britské firmy začnou vyplácet stejné platy svým manažerkám jako manažerům nejdříve za půl století. Vyplývá to alespoň z výzkumu manažerské profesní organizace Chartered Management Institute (CMI) a odborného portálu z oblasti řízení lidských zdrojů XpertHR. Zúčastnilo se jej více než 43 tisíc respondentů z téměř dvou set organizací.

Studie s názvem „2010 National Management Salary Survey“ sice ukazuje, že platy žen na manažerských pozicích stouply za poslední rok o 2,8 %, zatímco u mužů jen o 2,3 %, zároveň však vyčísluje, že muži stále v průměru vydělávají o více než 10 tisíc liber ročně více než ženy. Znamená to, že ženy budou muset počkat dalších 57 let, než dosáhnou rovných platů. Británie přitom letos slaví čtyřicetileté výročí zavedení zákona o rovných platech (Equal Pay Act z roku 1970).

Zástupkyně CMI Petra Wiltonová je znepokojena tím, že „dívky narozené v letošním roce, budou pravděpodobně pracovat až 40 let ve stínu nerovného platového ohodnocení“. Domnívá se, že je nutné, aby vláda podnikala více kroků k prosazení rovnosti platů tím, že bude důsledně monitorovat organizace a trestat ty, které neposkytují rovné platy mužům i ženám. Zároveň však dodává, že nejde jen o to, aby jednala vláda. Vysvětluje, že samotné firmy potřebují různorodou pracovní sílu a nejlepší talenty, aby uspěly v konkurenčním boji. „Nemohou očekávat, že přilákají nejlepší talenty z řad žen, pokud je budou neustále podceňovat,“ shrnuje Wiltonová.

-kk-

Zdroj: Personnel Today - portál britského magazínu a online komunita z oblasti HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Personnel Today