Brainstorming nefunguje. Zkuste jiné techniky

Smyslem brainstormingu je dát hlavy dohromady a přijít s kreativními nápady, jak řešit určitý problém nebo rozvíjet určitou myšlenku.

Ve firmách se tato technika používá už dlouhá léta. Přibývá však studií, které potvrzují, že brainstorming není nejvhodnější způsob, jak přicházet s inovacemi.

Často se totiž stává, že výsledkem brainstormingu je výběr jednoho řešení na úkor jiných, která mohu přinést mnohem více inspirace a nových možností.

V čem tkví největší úskalí brainstormingu a jaké techniky mohou efektivnější?

Ilustrační snímek

Podle článku zveřejněného na serveru Recruiter.com patří k hlavním nedostatkům brainstormingu krátký čas jednotlivých sezení. Účastníci mají pocit, že pokud je napadne něco skvělého až na konci, nemá už cenu to říkat.

Dalším problémem je takzvaný syndrom skupinového myšlení, kdy zaměstnanci raději souhlasí s čímkoli, než aby vyjadřovali svůj skutečný názor, který je menšinový nebo nepopulární.

Negativní roli hraje i strach z kritiky nebo pocit některých pracovníků, že nemusejí nijak přispívat do diskuse, protože to za ně udělají ostatní.

Chcete-li dosáhnout lepších výsledků, dejte svým lidem více času na přemýšlení a zaměřte se na to, aby své názory mohli říci i introverti, kteří se často nedostanou ke slovu. Vyzkoušejte následující techniky.

1. Brainwriting

Písemná forma brainstormingu dává účastníkům možnost vyjádřit se v klidu a více se soustředit. Nápady se sdílejí až poté, kdy jsou uceleně formulovány.

2. Brainswarming

Základem této techniky je jeden problém nebo cíl, který se napíše na papír nebo tabuli. Účastníci pak sepíši své návrhy řešení, které pak zapisují pod určený cíl pomocí diagramu. Jednotlivé kroky se dále dělí směrem dolů na dílčí úkoly.

Z opačné strany směrem nahoru jsou rozvíjeny možnosti, jak postupovat. Vhodná řešení se najdou uprostřed – ve chvíli, kdy se obě struktury začnou protínat.

Názorné video k této technice najdete zde.

3. Pasivní brainstorming

Připravte prázdnou tabuli a požádejte kolegy, aby na ní v průběhu jednoho týdne psali vše, co je napadne v souvislosti s určitým problémem nebo projektem. Budou tak mít dostatek času doplnit více detailů, které by je při krátkém brainstormingu nenapadly.

-kk-

Zdroj: Recruiter.com - americký server pro náboráře a uchazeče o zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Recruiter.com