Bojujete se stresem na pracovišti?

Stres je jedním z hlavních potíží na pracovišti. V nedávné studii, kterou provedla společnost Watson Wyatt Worldwide, uvádí 40 % amerických zaměstnanců stres jako hlavní důvod, proč by zvážili odchod ze svého stávajícího pracoviště.

Téměř polovina jich také tvrdí, že stres ovlivňuje jejich výkonnost na pracovišti. Jen 5 % ale tento problém řeší. Mimo jiné přestavuje stres hrozbu nejen pro výkonnost, ale také zdraví zaměstnanců.

Podle lednového vydání European Heart Journal, kde byly publikovány výsledky rozsáhlé studie, která zkoumala kardiovaskulární mechanizmy pracovního stresu, se ukazuje, že existuje spojení mezi pracovním stresem a neduhy srdce.

Podle některých odborníků jsou americké podniky značně pozadu za evropskými v oblasti snižování stresu a programů pro podporu rovnováhy práce a osobního života. Američané, kteří investují do programů na snižování stresu, totiž příliš chvátají získat hmatatelné výsledky.

Hlavní je stimulovat a motivovat zaměstnance školením technik na snižování stresu, meditace, identifikování spouštěčů stresu atp. Někdo podporuje i myšlenku relaxačních místností, kde se zaměstnanci mohou na chvíli odreagovat a odpočinout si.

Doktor Jay Winner, autor nové knihy zabývající se snižováním stresu, není překvapen výsledky studií. Je mu známo, že každý den nepřijde kvůli stresu do práce jeden milion Američanů a že výdaje na zdravotní péči jsou téměř o 50 % vyšší u pracovníků ve zvýšeném stresu. Přesto Winner tvrdí, že ne každý stres je škodlivý a méně než šest minut relaxace může situaci okamžitě zlepšit. Ve své knize Take the Stress Out of Your Life (Da Capo Lifelong) vykresluje prosté meditační techniky, které lze provádět i na pracovišti.

Vnímavé firmy již přišly na to, že řešení stresu na pracovišti je přínosné a řada z nich začíná využívat odměn a pobídek a vytvářet kulturu příznivou péči v tomto směru.

-av-

Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine