Blogy na nejvyšších místech

Tim Bray, ředitel internetových technologií společnosti Sun Microsystems si zřídil vlastní blog, aby mohl sdílet s ostatními své myšlenky na nejrůznější témata. „Rád mluvím s lidmi,“ říká Bray, jeden ze zakladatelů programovacího jazyka XML a autor firemních pravidel pro blogování. Je jedním z mnoha vedoucích pracovníků, kteří si v současné době zakládají své internetové deníčky. Mezi další vysoce postavené bloggery patří dále například prezident Sun Microsystems Jonathan Schwarz, výkonný ředitel Jupitermedia Corp. Alan M. Meckler nebo viceprezident pro marketing společnosti Boeing Randolph S. Baseler.

Odhady hovoří o tom, že na světě existuje momentálně asi 10 milionů blogů. Oficiální počet osobních blogů vedoucích pracovníků však není znám. Vysocí manažeři používají blogy stále častěji ke zveřejňování svých názorů bez přičinění novinářů nebo analytiků. Běžně blogují techničtí nebo marketingoví manažeři. Obtížnější už je nalézt blogy informačních ředitelů. Ti spíše blogy čtou v rámci své práce, než aby je sami psali.

Stále je třeba mít na paměti, že blogy otevírají novou problematickou oblast právní odpovědnosti firem a jejich pracovníků. Tim Bray například zavedl v Sun Microsystems přesná pravidla pro blogování již v květnu 2004. Zakazuje tak zaměstnancům zveřejňovat informace o firmě bez předchozího svolení. Sám žádnou cenzuru nepoužívá. Za svého cenzora považuje logické myšlení. Neznamená to však, že by si vedoucí pracovníci neuvědomovali hrozící nebezpečí. Vědí, že by ve svém blogu neměli žertovat o firemních věcech ani na Apríla, aby se nedostali do střetu s firemními právníky.

-kk-

Zdroj: SearchCIO.com - Novinky, trendy a odborné rady pro IT manažery a pracovníky.
Zobrazit přehled článků ze zdroje SearchCIO.com