A vy jste kdo?

Nepamatujete si jména. Zapomínáte je pár vteřin poté, co se je dozvídáte, a to vám komplikuje život. Je proto třeba naučit se pracovat s novými jmény, ale především si uvědomit, co vám brání v tom, abyste si je zapamatovali.

- Postoj. Řada lidí si vsugeruje, že si jména nedokáže zapamatovat. Začněte proto pozitivním uvažováním.

- Soustředění. Někomu se stává, že se nesoustředí ve chvíli, kdy se s někým seznamuje. Může být příliš nervózní kvůli správnému podání ruky, kvůli tomu, aby udělal správný dojem atd. Cesta k úspěchu však spočívá v tom, soustředit se na druhé, nikoli na sebe. Usmívejte se a udržujte oční kontakt. Jméno se snažte zopakovat během následujícího hovoru, abyste si je více zapamatovali.

- Samotné jméno. Některá jména jsou příliš složitá, dlouhá nebo exotická. Pak je třeba zeptat se na správnou výslovnost, pravopis, původ či další kontext jména. Nejen, že si pak jméno lépe zapamatujete, ale ještě dáte najevo svůj zájem.

- Paměť. Jiní lidé mají problémy s tzv. okny. Jména brzy zapomínají jednoduše kvůli špatné paměti. Pak je třeba pracovat na zlepšování paměti, například opakováním jmen v konverzaci. Když budete nová jména vyslovovat a poslouchat, lépe vám zůstanou v paměti.

- Předpoklady. Neměli byste předpokládat, že vám jméno někdo řekne, že vás někdo představí ani že se jmény nebudete mít problémy. Buďte první, kdo se zeptá. Aktivně hledejte způsoby, jak zjistit jména druhých. Sami požádejte kolegu, ať vás představí.

- Záměna. Stává se i to, že si jména spojujeme se špatnými lidmi, pleteme si obličeje. S tímto problémem může pomoci soustředění na obličeje lidí ve chvíli, kdy se s nimi seznamujeme. Snažte se spojit obličeje s konkrétními jmény. Čím zvláštnější spojení si pro sebe vytvoříte, tím lépe si jména zapamatujete.

- Zahlcení. Nastávají i případy, kdy jsme představováni několika lidem najednou a nestačíme si je zapamatovat. Nejlepším řešením v takové situaci je požádat osobu, která vás představovala, aby vám v soukromí jména ještě jednou zopakovala.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How