9 hřebíků do rakve vaší kariéry

Ilustrační snímek

Většině lidí nezničí kariéru jeden velký chybný krok, ale malé, postupné kroky, které se zdají být nepodstatné. Ve skutečnosti jsou však velmi závažné a spolehlivě škodí všem, kteří v dobré víře tvrdě pracují a chtějí něčeho dosáhnout.

Dobrá zpráva však je, že pokud si na tyto chybné kroky budete dávat pozor, svou kariéru zachráníte. V zajímavém článku na serveru Entrepreneur.com o tom píše odborník na emoční inteligenci Travis Bradberry. Radí vyhnout se následujícím kariérním chybám.

1. Plané sliby

Mnozí lidé neumějí správně posoudit, co všechno mohou zvládnout. Slibují pak i věci, které nestihnou udělat v dostatečném čase, kvalitě nebo vůbec. Začněte tedy tím, že se naučíte lépe odhadovat své reálné možnosti a otevřeně o nich komunikovat s ostatními.

2. Nezájem o další rozvoj

Opravdu jste sami se sebou tak spokojeni? Zkuste se zamyslet, kdy jste se naposledy naučili něco nového, seznámili se s někým novým nebo něco změnili ve svých obvyklých postupech. Pokud to chcete v kariéře někam dotáhnout, musíte na sobě neustále pracovat.

3. Odmítání změn

Jak často odmítáte něco změnit jen proto, že se to vždy dělalo určitým způsobem? Dnešní svět se neustále mění a vy musíte také. Nemusíte být ze změn nadšení, ale měli byste je vnímat jako fakt a přizpůsobit se.

4. Nabubřelé ego

Úspěch je skvělý, ale jen do té doby, než vám příliš stoupne do hlavy. Pokud si myslíte, že před sebou máte jen další úspěchy, mýlíte se a váš následný pád bude o to tvrdší.

5. Neschopnost vnímat širší kontext

Úspěšní lidé mají stanoveny dlouhodobé cíle a nezapomínají na ně v záplavě svých každodenních úkolů. Stále mají před sebou širší smysl veškerého svého snažení.

6. Negativní přístup

Každý má právo občas se cítit špatně. Lidé, kteří okolo sebe neustále šíří negativitu a stěžují si na všechny a na všechno, pouze komplikují život všem včetně sebe. Ostatní se jim brzy začnou vyhýbat, což kariéře rozhodne neprospěje.

7. Chybějící emoční inteligence

Zvládáte své emoce? Výbuchy hněvu, ponižování druhých, křik či lpění na chybách vám snadno uškodí. Co přesně znamená být emočně inteligentní čtěte zde.

8. Podlézání nadřízeným

Masírováním ega svého šéfa si příliš nepomůžete. Rychle ztratíte důvěru kolegů, aniž byste si zajistili respekt nadřízených. Nechtějte nic, co si nezasloužíte.

9. Politikaření

Dávejte si pozor na manipulaci s druhými. Nevyvolávejte zbytečné konflikty, nikomu nenadržujte, nikoho neponižujte a nešiřte pomluvy. Chovejte se tak, abyste o svém chování mohli beze studu mluvit na veřejnosti.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com