8 vlastností efektivního a dlouhodobě úspěšného lídra

Máte osobnostní vlastnosti, které vás předurčují k tomu stát se efektivním a úspěšným lídrem? Co vlastně musí dobrý vedoucí umět? A na jakých klíčových vlastnostech byste měli zapracovat, pokud aspirujete na manažerskou funkci nebo jste na ní dokonce už byli povýšeni? Zde je osm nejzásadnějších vlastností a měkkých dovedností dlouhodobě úspěšného lídra.

Ilustrační snímek

Osobní integrita

Center for Creative Leadership v prvé řadě jako klíčové vlastnosti uvádí určitou osobní integritu, pevné zásady, předvídatelnost chování a konzistentnost názorů.

Ochota neustále se vzdělávat

Dobrý manažer musí být nejenom ochoten a schopen se neustále vzdělávat a učit se, aby držel krok s vývojem a nejnovějšími trendy, ale musí umět touho po dalším rozvoji vyvolat i u svých podřízených.

Empatie

Úspěšný vedoucí je schopen navazovat individuální, osobní vztahy se svými podřízenými, a k tomu je klíčová schopnost empatie.

Komunikační dovednosti

Komunikační dovednosti, jak ty verbální tak i ty neverbální, i určité charisma, musí být v základní výbavě jakéhokoliv úspěšného lídra.

Přirozená autorita

Dobrý vedoucí musí mít schopnost získat u svých podřízených přirozený respekt. Naštěstí je to ale vlastnost, které se dá naučit, a člověk se s ní nemusí vyloženě narodit.

Schopnost sebereflexe

Schopnost sebekritiky a sebereflexe je nutná u kohokoliv, kdo se chce dále posouvat a zlepšovat a kdo chce inspirovat a vést ostatní.

Absence perfekcionismu

Být efektivním vedoucím znamená občas odložit své vlastní ego a přistoupit na kompromis. Proto nemůže být dobrým lídrem ten, kdo je perfekcionista a vždy chce všechno jenom po svém.

Organizovanost

Při delegaci práce, vedení lidí a řízení projektů je samozřejmě důležitá vysoká organizovanost dotyčného manažera. Jinak se integrita celého týmu rozpadne jako domek z karet.

 

-mm-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership