8 kroků k lepším osobním vztahům

Ilustrační snímek

Pozitivní vztahy s lidmi kolem nás nám zajišťují šťastnější, spokojenější a také zdravější život. Platí to v soukromí i v práci. Server trainingmag.com proto přinesl osm praktických doporučení, jak navazovat a udržovat pozitivní vztahy.

1. Vítejte rozdíly

Všichni ostatní nikdy nebudou uvažovat stejně jako vy a asi byste ani nechtěli, abychom byli všichni stejní. Začněte proto tím, že se naučíte přijímat a vítat odlišnosti.

2. Aktivně naslouchejte

Nasloucháním zvyšujete druhým lidem sebevědomí, ukazujete respekt vůči nim. Cvičte se proto v aktivním naslouchání, jímž dáte najevo, že skutečně posloucháte. Než začnete mluvit, ujistěte se, že jste rozuměli opravdu dobře.

3. Věnujte druhým svůj čas

Schopnost věnovat čas, energii a úsilí rozvoji pozitivních vztahů s lidmi patří k těm, které se v životě vyplatí. Znamená to však trávit čas společně nejen fyzicky, ale především duševně.

4. Učte se lépe komunikovat

To, že mluvíte, ještě neznamená, že vás někdo chce poslouchat nebo že vám někdo rozumí. Cílem veškeré vaší komunikace by měla být srozumitelnost a příjemný pocit všech zúčastněných.

5. Naučte se správně používat mobil

Nejde o to, zvládnout nejmodernější techniku, ale o dodržování základních etických pravidel. I když máte mobil všude s sebou, ne každé místo je vhodné pro vyřizování soukromých záležitostí (zvláště nahlas).

6. Pracujte se zpětnou vazbou

Každá zpětná vazba, která se k vám dostane, vám může něco dát, ukázat nové obzory. Snažte se proto být otevření jak k přijímání, tak k poskytování zpětné vazby.

7. Více věřte lidem

Každý dobrý vztah stojí na důvěře.

8. Rozvíjejte svou schopnost empatie

Empatie znamená schopnost vnímat pocity druhých a přizpůsobovat se jim. Lidé sice časem zapomenou, co jste jim říkali, ale budou si pamatovat, jaký z vás měli pocit.

-kk-

Zdroj: Training Magazine - portál předního amerického časopisu o vzdělávání a profesionálním rozvoji
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Magazine