7 vět, které by šéf neměl vypustit z úst

Existují určité věci, které by dobrý šéf a vůdce nikdy neměl říkat svým podřízeným. Které to jsou?

- Platím vás, tak musíte dělat, co vám říkám. To, že zaměstnance platíte, ještě neznamená, že jsou vaši otroci. Vůdce vede tak, že inspiruje, učí, podporuje a – ano – slouží svým lidem. Nemusí zastrašovat.

- Nechci poslouchat vaše stížnosti. Poslouchání je naopak důležitou součástí manažerské práce. Vůdce by měl aktivně vyžadovat zpětnou vazbu, včetně té negativní.

- Byl jsem tu v sobotu večer. Kde jste byl vy? Narážky na nutnost pracovat 24 hodin po 7 dní v týdnu produktivitu nepodpoří. Naopak se negativně podepíší na morálce zaměstnanců.

- Neblíží se vaše hodnocení výkonnosti? Možná se snažíte motivovat zaměstnance k lepší práci, možná jen chcete zdůraznit svou moc. Raději byste však měli motivovat tím, že ukážete, že si svých lidí vážíte a oceníte jejich dobrou práci.

- Vždy jsme to dělali takhle. Chcete své zaměstnance připravit o iniciativu? Toto je dobrý způsob.

- Musíme snižovat náklady. Na tomto výroku není nic špatného, pokud si zároveň například nezařizujete nové vybavení kanceláře. Zaměstnanci si těžko budou chtít utahovat opasky, když jim nepůjdete příkladem.

- Měli byste pracovat lépe. Očekávání je třeba formulovat jasně, poskytnout potřebné nástroje, reálné termíny a případnou pomoc.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report