7 schopností kreativně uvažujících lidí

Ilustrační snímek

„Kreativní uvažování vyžaduje, abyste se ponořovali stále hlouběji do sebe a vytvářeli více nových, lepších, rychlejších, levnějších či zkrátka jiných nápadů za účelem zlepšení důležitých částí vašeho života.“ Tak popisuje kreativní myšlení americký spíkr a poradce Brian Tracy, který patří k předním světovým osobnostem v oblasti osobního a profesního rozvoje. V nedávném článku na svém blogu shrnul sedm schopností, jež by neměly chybět žádnému člověku, který chce uvažovat kreativně.

1. Schopnost ptát se

Kreativně myslící lidé jsou zvědaví, neustále se ptají proč.

2. Schopnost používat koncept „Zero based thinking“

Položte si základní otázku: „Kdybych teď nedělal to, co dělám, začal bych s tím, kdybych věděl to, co vím dnes?“ Pokud si odpovíte, že ne, je na čase začít dělat něco jiného. Nezabývejte se ničím, co byste nedělali, pokud byste s tím měli začít znovu.

3. Schopnost přistoupit na změny

Kreativně myslící lidé vítají změny. Vědí, že vše, pro co se v minulosti rozhodli, nemohlo být správné, a proto jsou připraveni zkusit něco nového.

4. Schopnost přiznat chybu

Neztrácejte svou duševní energii tím, že budete obhajovat rozhodnutí, o kterém víte, že bylo špatné. Kreativní člověk je otevřený i vlastním chybám a nebojí se je přiznat.

5. Schopnost stále se učit

Kreativní lidé se nebojí říci, že něco nevědí a aktivně vyhledávat lidi s více zkušenostmi, kteří jim mohou pomoci.

6. Schopnost soustředit se na cíl

Kreativně myslící lidé vědí, co chtějí. Sepsali si to a pravidelně si svůj cíl vizualizují. Čím více si své cíle představují, tím více mají nápadů, jak je realizovat.

7. Schopnost odložit ego

Nesnažte se mít vždy pravdu. Soustřeďte se na to, co je správné a přijímejte kreativní myšlenky druhých lidí.

-kk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com