7 manažerských výmluv, proč nedelegovat

Ilustrační snímek

Manažeři umějí najít až překvapivé množství důvodů, proč nedelegují více práce svým podřízeným. Nejčastější argumentují tím, že jejich tým by daný úkol nezvládl. Čí je to ale chyba, když vaši lidé nemají možnost to ani zkusit? Zkuste jim více věřit a budete příjemně překvapeni. Čím více zkušeností získají, tím lépe pro vás pro všechny. Na další zbytečné mýty o delegování upozornil server careerealism.com.

1. „Školení by trvalo příliš dlouho.“

Zamyslete se, zda se vám úvodní časová investice do vyškolení podřízených velmi brzy nevrátí. Z dlouhodobého hlediska je naprostá většina týmů schopna plnit úkoly lépe než samotný manažer.

2. „Neudělají to správně.“

To, že někdo dělá něco jinak než vy, ještě neznamená, že to dělá špatně. A pokud vaši lidé něco opravdu dělají špatně, je na vás, abyste jim to řekli.

3. „Nechci přijít o práci.“

Manažer, který neumí či nechce delegovat, přijde o práci pravděpodobněji než ten, který deleguje. Ukáže totiž jasně svou neschopnost řídit tým.

4. „Chci mít věci pod kontrolou.“

Uvědomte si, že nikdy nemůžete mít všechno pod kontrolou. Manažer by měl věřit schopnostem svých lidí a pomáhat jim, aby se ještě dále zlepšovali.

5. „Moji podřízení nechtějí větší zodpovědnost.“

Většina zaměstnanců ve skutečnosti chce ukázat své schopnosti a vítá možnost větší zodpovědnosti.

6. „Všichni mají dost své práce.“

Není to náhodou tím, že vy nemáte čas na řízení týmu? Smysl delegování je v tom, abyste jako tým dosáhli více než vy jako jednotlivec.

7. „Proč delegovat, když konečnou odpovědnost stejně nesu já?“

Manažerské odpovědnosti se nezbavíte. Jako manažer máte odpovědnost především za to, aby vaši lidé byli schopni plnit své úkoly.

-kk-

Zdroj: Careerealism.com - blog věnovaný rozvoji kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Careerealism.com