6 tipů pro každodenní chování lídra

Ilustrační snímek

Být lídrem není jednoduché. Vyžaduje to chytrá rozhodnutí v odborných věcech a také schopnost rozvíjet potenciál lidí kolem vás. „Dobrá zpráva je, že abyste mohli být efektivním lídrem, nemusíte se jako lídr narodit,“ píše na stránkách Inc.com autor více než 60 knih o managementu Peter Economy. „Chcete-li se stát z dobrého skvělým, nebo dokonce ze špatného skvělým [lídrem], zakomponujte následujících šest postupů do své každodenní rutiny.“

1. Věnujte se svým lidem

Poznávejte jejich talenty i omezení a poskytujte jim potřebné nástroje a povzbuzení. Naslouchejte jim a respektujte jejich úsilí. Ptejte se, co je motivuje.

2. Věřte zdravému rozumu

Nejdůležitějším nástrojem lídra je jeho vlastní zdravý rozum. Naslouchejte svému vnitřnímu hlasu a řiďte se svým smyslem pro čestnost a spravedlnost.

3. Odměňujte s rozvahou

Jasně sdělujte svým lidem, co od nich očekáváte a vždy oceňujte jejich úsilí. Odměny však rozdávejte až za překonání vašich očekávání.

4. Vytvářejte příjemnou pracovní atmosféru

Chodíte rádi do práce? A co vaši lidé, mohou se těšit na pozitivní atmosféru plnou konstruktivní energie? Energie na pracovišti je vysoce nakažlivá, a proto byste měli usilovat o to, aby nebyla negativní.

5. Jděte dobrým příkladem

Neříkejte ostatním, co mají dělat. Ukazujte jim to svým vlastním chováním. Chcete-li dosáhnout nějaké změny, musíte začít u sebe.

6. Podporujte změny

Vítejte změny a nové příležitosti, které s nimi přicházejí. Učte své lidi, že nic netrvá věčně.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com