6 tipů, jak řešit, když je váš podřízený ve stresu

Vidíte, že je váš podřízený ve stresu, že nestíhá a že dělá chyby? Nejste si jistí, jestli prožívá nějaké těžké období ve svém osobním životě, nebo jestli jde „pouze“ o to, že nestíhá svoji práci? Signály, že je váš podřízený ve stresu, byste neměli podceňovat, zvláště pokud je pozorujete dlouhodobě. Nejenže dlouhodobý stres vede k větší chybovosti, ale má i negativní vliv na duševní zdraví pracovníka a může mimo jiné vést i k vyhoření. Zde je 6 tipů, jak řešit situaci, kdy je člen vašeho týmu viditelně ve stresu.

Ilustrační snímek

Promluvte si s pracovníkem

Podle Psychology Today je nutné si se zaměstnancem sednout a otevřeně si s ním o problému promluvit. Občas není jednoduché pro daného pracovníka o svých problémech mluvit, zvláště pokud se odehrávají v osobní rovině. Proto není potřeba zabíhat do detailů. Soustřeďte se jen na relevantní informace.

Zjistěte, co stres způsobuje

Zjistěte, co stres spouští a v čem je jeho původní příčina. Je to něco v práci, něco v osobním životě? Něco, s čím můžete něco dělat nebo ne? Tyto informace jsou klíčové pro to, aby se dala situace úspěšně řešit.

Nastavte si s pracovníkem plán, co dál

Na základě definice problému a jeho příčin se domluvte s pracovníkem, jak mu můžete v danou chvíli odlehčit. Zjistěte, jaké ideální řešení by si pracovník představoval, a buďte otevření všem možnostem, které navrhne.

Delegujte jeho práci nebo mu ji ulehčete

Ať už pochází zdroj stresu z pracovního prostředí nebo ze soukromí, je jisté, že pokud vidíte, že se stres u daného pracovníka projevuje i v práci, je záhodno mu trochu pracovně ulehčit. Domluvte se na tom, jestli si nechce vzít volno, případně delegujte část agendy pracovníka na někoho jiného nebo pracovníkovi práci jiným způsobem ulehčete.

Umožněte pracovníkovi věnovat se úkolům, které ho baví

Jedním ze způsobů, jak pracovníkovi práci ulehčit, je krátkodobě ho zbavit nepříjemných úkolů, které ho stresují, a umožnit mu soustředit se na úkoly, které ho více baví a které ho tolik nestresují.

Vymyslete dlouhodobé řešení

Všechny body uvedené výše směřují spíše ke krátkodobému řešení akutního stresu. Vaším cílem však musí být najít i dlouhodobé, udržitelné řešení, které případně zabrání tomu, aby se podobná situace opakovala i v budoucnu. Shodněte se tedy s pracovníkem na tom, jak chcete, aby byl systém nastaven do budoucna.

 

-mm-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today