6 tipů, jak posílit síť kontaktů

Pevná a fungující síť kontaktů vyžaduje vůdcův čas a úsilí, celý proces však nemusí být překotný. Článek přináší šest tipů, jak začít.

- Učte se od ostatních. Jednou z cest, jak se učit, je hledat u ostatních rady, příklady, podporu a podněty. Kdo ve vašem okolí umí dobře budovat kontakty? Co přesně dělá a říká? Ptejte se, jak na tyto své aktivity nahlíží a jak využívá vztahy. Sledujte lidi kolem sebe.

- Pozvěte ostatní. Přiveďte je do svého světa. Můžete je například pozvat na oběd nebo si půl hodiny popovídat, jak se jim daří a svěřit se, co děláte vy a vaše skupina. Pozvěte je také na svou poradu, ať mohou říci své názory a přinést nové perspektivy. Rozvrhněte si vždy alespoň jedno také poznání týdně.

- Žádejte o zpětnou vazbu. Zajímejte se o upřímné názory kolegů, nadřízených i podřízených, abyste získali jasnější obrázek o tom, jak fungujete vy i vaše skupina. Zpětnou vazbu vyhledávejte pravidelně, zejména potom, když si vytýčíte své cíle. Ptejte se, jak vás ve vztazích vidí ostatní, jak sdílíte informace, jak využíváte svůj vliv apod.

- Pracujte s ostatními. Hlaste se dobrovolně do projektů, které vám dají příležitost k vyzkoušení nových funkcí. Společná práce je jednou z nejlepších cest k budování vztahů. Ať už se vám naskytne možnost prezentace něčeho před nejvyšším vedením, cesty po vašich pobočkách nebo práce v týmu s více funkcemi, zvedněte ruku a udělejte první krok.

- Buďte v jádru informací. Pracujte na sobě a nabídněte se jako zdroj informací o lidech, procesech a faktech. Rozvíjejte svou schopnost spojit se se strategickými informacemi o vaší společnosti. Udělejte si seznam svých informačních aktiv. Co víte? Jaké informace má vaše pracovní skupina? Jak by mohly být prospěšné jiným?

- Vytvářejte si spojence. Svou schopnost budovat kontakty můžete rozvíjet díky spolupráci s mentorem, kolegou nebo koučem. Inspirujte se u úspěšných lidí ve svém okolí. Najděte si někoho, kdo bude kontakty budovat s vámi.

-kk-
Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership