6 omylů týmové spolupráce

Chtějí-li organizace rychle a úspěšně reagovat na měnící se podmínky, měly by zvládat efektivní týmovou spolupráci. Přední odborník na týmovou spolupráci a profesor americké Harvard Business School J. Richard Hackman proto upozorňuje na stále se opakující mylné představy o týmové práci. Ve svém článku pro Harvard Business Review shrnul ty nejzásadnější omyly takto:

1. omyl: Harmonie pomáhá týmové práci

Ve skutečnosti je tomu naopak. Správně řízené konflikty přispívají ke vzniku kreativnějších řešení, než se objevují v nekonfliktních týmech.

2. omyl: V týmu je třeba stále obměňovat krev

Ve skutečnosti platí přímá úměra: čím déle členové týmu spolupracují jako jednotná skupina, tím lepších výsledků dosahují.

3. omyl: Větší tým je lepší

Ve skutečnosti je tomu tak, že čím větší pracovní tým je, tím složitější je udržet koordinaci společných aktivit. Malé týmy jsou efektivnější a práce v nich mnohem méně stresující.

4. omyl: Interakcím tváří v tvář odzvonilo

Ve skutečnosti jsou týmy pracující na dálku v nevýhodě. Osobní setkání pracovníků se vyplatí především při zahajování projektů a důležitých milnících.

5. omyl: Vše závisí jen na lídrovi

Ve skutečnosti je nejdůležitější, jak se členové týmu dokáží řídit sami poté, co jim k tomu lídr vytvoří podmínky.

6. omyl: Týmová práce se zařídí sama

Ve skutečnosti nestačí dát dohromady talentované lidi a obecně jim vysvětlit, co se od nich očekává. Úspěch týmové práce vyžaduje důkladné promyšlení a přípravu.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review