5 znaků neúspěšného meetingu

Portál BNET poukazuje na 5 zlozvyků, které brání meetingům, aby byly úspěšné. Zároveň přináší rady, jak je zefektivnit.

1. Domníváte se, že schůze by měla trvat maximálně 30 nebo 60 minut. Přitom nejlepší jsou krátké meetingy na 10 minut, kde se řeší jen jedna věc. Chcete-li se dozvědět o plnění projektu, zeptáte se, zda 1) postupujete podle plánu, 2) pokud ne, jaký to má vliv a na co, 3) jak se věc vyřeší. 3 body a odejdete s pocitem, že jste se někam dobrali a nestálo vás to moc energie.

2. Vždy přijmete pozvání na meeting. Pokud přesně nevíte, co se bude řešit a co má být výsledkem, je schůze ztrátou času (a peněz). Můžete si nechat zaslat zápis.

3. Nepotřebujete mikrofon, budete mluvit hlasitě. Někdy ale nestačí být slyšet. Mikrofon vám dá řídící pozici. Zvykněte si ho používat při jakémkoliv shromáždění skupin od 50 osob výše.

4. Moderátora nelze kontrolovat. Špatně. Za průběh jsou zodpovědní všichni účastníci. Ozvěte se, když se řeč odkloní od tématu.

5. Myslíte, že není nutná agenda. I ten nejjednodušší meeting by měl mít svůj cíl a výsledky. Problémem číslo jedna je absence přípravy. Hostitel i účastnici by měli přijít a 1) chápat, proč přišli, 2) musí chápat, čeho je zde třeba docílit.

 

-th-

Zdroj: BNET - americký server o managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje BNET