5 tipů, jak zvládnout předvánoční stres

Ilustrační snímek

Konec roku se tradičně pojí se zvýšenou mírou stresu. V práci se snažíme na poslední chvíli dokončit co nejvíce úkolů a zároveň se chystáme na svátky. Po náročném pracovním kolotoči nakupujeme, vaříme, hlídáme děti, navštěvujeme známé... Chcete-li si to letos usnadnit a opravdu si užít sváteční pohodu se svými blízkými, inspirujte se následujícími doporučeními serveru Inc.com, jak zvládnout předvánoční stres.

1. Nepřijímejte všechna pozvání

Nemusíte se účastnit všech vánočních večírků a pracovních obědů, na které vás před koncem roku někdo pozve. Jednání o nových projektech si nechte až na leden.

2. Pečlivě si organizujte svou práci

Nejsou-li organizační dovednosti vaší nejsilnější stránkou, věnujte jim na konci roku zvláštní pozornost. Když kývnete na příliš mnoho úkolů a schůzek, které se vám pak budou v kalendáři překrývat, rostoucí hladina stresu vás nemine.

3. Připomínejte si poselství Vánoc

Měl by to být klidný a příjemný čas strávený s rodinou a blízkými lidmi. Nezapomínejte však ani na své kolegy a podřízené v práci. Klidnou a příjemnou atmosféru ocení všichni.

4. Udělejte něco pro druhé

Přestaňte uvažovat jen v číslech a vedle rozumu zapojte i cit. Zákazníci, zaměstnanci a všichni kolem vás rádi uvidí, že máte také srdce. Buďte empatičtí a snažte se nahlížet na věc pohledem druhých. Ptejte se, co pro ně můžete udělat.

5. Udělejte něco pro sebe

Zbavte se letos pocitu lítosti nad tím, co jste v uplynulém roce udělali nebo neudělali. Už to nezměníte. Jediné, co můžete udělat, je změnit svůj přístup. Místo lítosti se zaměřte na poučení, které si s sebou poneste do nového roku.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com