5 tipů, co dělat, když čelíte extrémnímu stresu

Nezřídka se stává, že pracovník na manažerské pozici se dostává do extrémního stresu. Na vině je fakt, že má odpovědnost za práci jiných lidí, že si často nemůže vybírat objem práce, který se na něj valí, a že na své exponované pozici musí řešit akutní problémy všech svých podřízených. Pokud se i vy dostáváte někdy do velmi stresových situací, zde je pět tipů, co s tím dělat, abyste stresu úspěšně čelili a zároveň si dlouhodobě uchovali své duševní zdraví.

Ilustrační snímek

Rozdělte si úkoly na menší, zvládnutelné díly

Jak radí Addicted2Success.com, prvním krokem je rozdělit hory práce, které se na vás valí, na malé a zvládnutelné části. Určete si priority, na nich konstruktivně pracujte a dejte chaosu kolem vás určitou strukturu.

Naučte se efektivněji delegovat

Jako manažer máte jedinečnou možnost své úkoly delegovat na své podřízené. Nejdříve se ale musíte naučit delegovat skutečně efektivně, aby vám předávání úkolů dál naopak práci ještě nepřidávalo.

Snižte kognitivní zatížení vaší mysli

Čím víc je vaše mysl zatížená stimuly zvenčí, tím hůře zvládá standardní úkony. Pokud jste ve stresu, účinnou zbraní je snížit zatížení vaší mysli. Zavřete se v tiché místnosti, neposlouchejte hudbu ani žádné jiné zvuky a snižte i vizuální šum kolem sebe.

Zaujměte roli nezávislého pozorovatele

Pokuste si vsugerovat, že věci, které se kolem vás dějí, se nedějí vám a že si je nesmíte brát osobně. Snažte se na situaci, ve které se nacházíte, dívat z určitého nadhledu a řešit ji pomocí chladné racionality.

S někým si o svém stavu promluvte

Vždycky pomůže si o svém stavu s někým promluvit. Lidé na manažerských pozicích mají často problém přiznat, že se jim nedaří nebo že něco nezvládají. O to více je u nich důležité si o svých nesnázích, které ze stresu vychází, promluvit s důvěrnou osobou – s kolegou, nadřízeným, kamarádem, členem rodiny nebo i odborníkem.

 

-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success