Five tips on what to do in the face of extreme stress

5 tipů, co dělat, když čelíte extrémnímu stresu

People in management positions are quite often under extreme stress. This is caused by managers being responsible for other people's work; thus they can hardly control their overwhelming workload when they have to deal with urgent problems of all their subordinates. If you sometimes find yourself in stressful situations, here are five tips on what to do in order to handle stress successfully and at the same time maintain your mental health.

Divide tasks into smaller chunks that are easier to handle

As Addicted2Success.com states, the first step is to divide the heaps of work coming at you into smaller and more manageable chunks. Define priorities, work on them constructively and give the chaos around you a certain structure.

Learn to delegate more effectively

As a manager you have a unique opportunity to delegate tasks to subordinates. But first you need to learn to delegate effectively, so that handing over tasks will mean less work for you rather than more.

Reduce the cognitive load on your mind

The more your mind is overwhelmed by external stimuli, the worse it copes with even standard tasks. If you are stressed out, you should reduce the mental strain. Lock yourself in a silent room, do not listen to music or any other sounds, and reduce even visual noise around you.

Embrace the role of uninvolved observer

Try to convince yourself that the things happening around you are not happening to you and that you should not take them personally. Try to look at the situation in which you find yourself from a higher vantage point and solve it with cold rationality.

Talk to someone about your state

It always helps to talk to someone about how you feel. Managers often have a problem admitting they are failing at something or are overwhelmed. This is why it is even more important for them to talk about the problems caused by stress with someone they trust, be it a colleague, boss, friend, family member or even a professional.

 

-mm-

    5 tipů, co dělat, když čelíte extrémnímu stresu

    Nezřídka se stává, že pracovník na manažerské pozici se dostává do extrémního stresu. Na vině je fakt, že má odpovědnost za práci jiných lidí, že si často nemůže vybírat objem práce, který se na něj valí, a že na své exponované pozici musí řešit akutní problémy všech svých podřízených. Pokud se i vy dostáváte někdy do velmi stresových situací, zde je pět tipů, co s tím dělat, abyste stresu úspěšně čelili a zároveň si dlouhodobě uchovali své duševní zdraví.

    Rozdělte si úkoly na menší, zvládnutelné díly

    Jak radí Addicted2Success.com, prvním krokem je rozdělit hory práce, které se na vás valí, na malé a zvládnutelné části. Určete si priority, na nich konstruktivně pracujte a dejte chaosu kolem vás určitou strukturu.

    Naučte se efektivněji delegovat

    Jako manažer máte jedinečnou možnost své úkoly delegovat na své podřízené. Nejdříve se ale musíte naučit delegovat skutečně efektivně, aby vám předávání úkolů dál naopak práci ještě nepřidávalo.

    Snižte kognitivní zatížení vaší mysli

    Čím víc je vaše mysl zatížená stimuly zvenčí, tím hůře zvládá standardní úkony. Pokud jste ve stresu, účinnou zbraní je snížit zatížení vaší mysli. Zavřete se v tiché místnosti, neposlouchejte hudbu ani žádné jiné zvuky a snižte i vizuální šum kolem sebe.

    Zaujměte roli nezávislého pozorovatele

    Pokuste si vsugerovat, že věci, které se kolem vás dějí, se nedějí vám a že si je nesmíte brát osobně. Snažte se na situaci, ve které se nacházíte, dívat z určitého nadhledu a řešit ji pomocí chladné racionality.

    S někým si o svém stavu promluvte

    Vždycky pomůže si o svém stavu s někým promluvit. Lidé na manažerských pozicích mají často problém přiznat, že se jim nedaří nebo že něco nezvládají. O to více je u nich důležité si o svých nesnázích, které ze stresu vychází, promluvit s důvěrnou osobou – s kolegou, nadřízeným, kamarádem, členem rodiny nebo i odborníkem.

     

    -mm-

    Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success