4 způsoby, jak podpořit socializaci mezi pracovníky

Dobrá atmosféra a týmový duch na pracovišti umí dělat zázraky. Čím lépe se pracovníci znají a jsou ochotni spolu komunikovat a pomáhat, tím lepší mají výsledky celé týmy i celá firma. Proto by se každý zaměstnavatel měl snažit kolektiv pracovníků co nejvíce stmelit. Zde jsou čtyři způsoby, jak na to.

Ilustrační snímek

Vytvořte místa, kde se pracovníci mohou setkávat

Jak uvádí server Talent Management, pokud nedáte svým pracovníkům k dispozici místo, kde se mohou setkávat, jen těžko můžete očekávat, že k nějaké socializaci dojde. Na chodbě se z kolegů přátelé jen tak nestanou. Jako první krok tedy je vytvořit prostředí, kde se lidé mohou setkávat, kde se mohou spolu bavit a dát si na chvíli pauzu.

Organizuje team-buildingové aktivity

Dalším způsobem, jak zvýšit socializaci pracovníků mezi sebou, je organizovat team-buildingové aktivity. Může se jednat o krátké události, například odpolední nebo večerní, nebo se může jednat o delší výjezd na několik dní. A jak takové aktivity mohou vypadat? Fantazii se meze nekladou. Od únikových her, přes výlet na kánoích až po dobrovolnickou práci.

Vytvořte si týmové a firemní rituály

Rituály jsou skvělý způsob, jak si vytvořit firemní identitu, podpořit týmového ducha a dát firemní kultuře jasnou tvář. Rituálem například může být setkání všech pracovníků jednou za měsíc, spojené s předáváním cen za nejlepší projekty nebo největšího pomocníka zvoleného kolegy.

Projekty, které zahrnují více týmů

I v rámci pracovní agendy lze navodit situace, kdy spolu musí spolupracovat pracovníci, kteří se jinak příliš nesetkají, a vznikají tak nová pouta. Organizujte projekty, které zahrnují více týmů, a dejte na starosti lidem, kteří spolu jinak příliš nepracují.

 

-mm-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management