4 mýty o mentoringu

Mentory si většinou představujeme jako zkušené vedoucí pracovníky, kteří radí svým mladším a méně zkušeným kolegům. Mentoring se však v posledních letech mění a tato představa již nemusí vždy platit. Článek na portálu Harvard Business Review proto upozornil na několik přetrvávajících mýtů o mentorování.

1. Mýtus: Musíte si najít jednoho perfektního mentora

V dnešní době je tato situace spíše výjimkou. Většina lidí má více mentorů, kteří nabízejí více pohledů na rozvoj jejich kariéry.

2. Mýtus: Mentoring je formální dlouhodobý vztah

Vzhledem k tomu, že lidé dnes rychleji mění pracovní místa a kariéry, je dlouhodobý poradenský vztah nejen nereálný, ale i nepotřebný.

3. Mýtus: Mentoring je pro juniorské zaměstnance

Není pravda, že mentora potřebují jen lidé na začátku kariéry. Naopak je vhodné mentora vyhledat v různých obdobích změn, ať už probíhají ve vaší kariéře nebo ve vašem okolí.

4. Mýtus: Mentoring je něco, co zkušení lidé poskytují druhým z dobroty svých srdcí

Stát se mentorem může být ctí. Respekt ale není jediným důvodem, proč se lidé stávají mentory. Mělo by jít o vztah, který bude přínosný pro obě strany.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review