4 kroky k získání respektu starších podřízených

Ilustrační snímek

Mladý manažer, který právě stanul v čele týmu starších lidí, má před sebou náročnou výzvu. Měl by počítat s tím, že starší podřízení v něj nebudou mít příliš velkou důvěru a mnohdy mu budou přát i neúspěch. Mohou cítit strach, ale stejně tak i rozhořčení nad tím, že se sami na manažerské místo nedostali. Je proto třeba ukázat, že mladý manažer umí respektovat názory starších, prosazovat jejich zájmy a zajistit jim smysluplnou práci. Zvládnout byste to měli v rámci prvních 90 dnů ve funkci.

Jak na to, radí server Forbes.com:

1. Poslouchejte a učte se

Sledujte, jak jsou vaši noví podřízení zvyklí pracovat, jaké jsou jejich silné stránky a osobnostní rysy. Přemýšlejte, co se můžete naučit od každého z nich a mluvte s nimi o tom, co jste se od nich naučili. Pak se zaměřte na slabší stránky a možnosti zefektivnění práce týmu.

2. Seznamte se osobně

Vynaložte maximální úsilí, abyste se o svých podřízených dozvěděli co nejvíce jako o lidech. Zvěte je na společné akce, popovídejte si u oběda o jejich rodinách a životních zkušenostech. Nechte si od nich poradit a ukažte, že jste otevření. Neuplatňujte svou autoritu za každou cenu.

3. Propojte staré s novým

Hledejte kreativní cesty, jak ukázat starší generaci, že váš způsob uvažování má smysl. Nečekejte, že vás pochopí hned, dejte jim čas. Ukazujte konkrétní příklady a buďte trpěliví. Vycházejte z přirozené dynamiky týmu.

4. Staňte se jedním z nich

Respekt podřízených si nemůžete vynutit. Snažte se proto vystupovat co nejvíce jako řadový člen týmu, který nemá žádná zvláštní privilegia. Ukažte, že máte upřímný zájem na úspěšné spolupráci tím, že se budete více zajímat o svůj tým než o svou moc.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com