3 cesty k tomu, jak být špatným šéfem

Ilustrační snímek

Pokud si o sobě myslíte, že jste nejchytřejší ze všech lidí, které máte kolem sebe, pak jste s největší pravděpodobností špatný šéf. Jste si jisti, že nepůsobíte na své lidi jako neschopný šéf nebo panovačný diktátor? Chcete-li se o tom přesvědčit, ujistěte se, že neselháváte v následujících třech oblastech.

Veřejné ponižování zaměstnanců

Za žádných okolností nikoho veřejně neponižujte. Platí to jak pro osobní, tak i pro elektronickou komunikaci. Jakmile si totiž jednou získáte pověst šéfa, který se neostýchá veřejně ostouzet své lidi, budete se jí zbavovat jen velmi těžko. Dodržujte zásadu chválit veřejně, ale kritizovat v soukromí.

Kritizování zaměstnanců za vaši neschopnost

Nekritizujte zaměstnance za to, že nedělají to, co očekáváte, když jste jim předem nedokázali zajistit školení nebo poskytnout přesné instrukce pro plnění daného úkolu. Nehrajte žádné hry. Naopak přímo vysvětlete svá očekávání a ujistěte se, že vaši lidé mají potřebné znalosti a dovednosti.

Izolování od zaměstnanců

Neobklopujte se pouze malou skupinou podřízených, kteří vám ve všem dávají za pravdu. Uvědomte si, že zejména zaměstnanci, kteří pracují přímo se zákazníky, vám mají hodně co říci. Aktivně vyhledávejte zpětnou vazbu od všech svých lidí a pracujte na tom, aby se cítili jako vítězný tým.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues