11 kroků ke zdravější práci v kanceláři

Ilustrační snímek

Chovat se v práci zdravěji není tak těžké, jak by se mohlo na první pohled zdát. Všichni samozřejmě víme, že abychom byli zdraví, je třeba více se pohybovat a méně jíst. Zároveň však existují i menší, jednodušší kroky, díky nimž budeme při výkonu kancelářské práce zdravější. Na serveru Inc.com je shrnul populární autor manažerských rad Geoffrey James.

  1. Choďte do schodů. Zlepší vám to krevní oběh a pomůže spálit kalorie.

  2. Pijte hodně vody. Dehydratace způsobuje únavu. Muži mají vypít tři a ženy dva litry tekutin denně.

  3. Pořádně se nasnídejte. Potřebujete doplnit energii po celonočním „hladovění“ a získat energii na celé dopoledne.

  4. Svačte ovoce. Místo sladkých sušenek a koblih si kupujte ovoce. Vybírejte takové, které se snadno jí, abyste po každé svačině nemuseli složitě uklízet a mýt se.

  5. Dopřejte si kávu. Mírné pité kávy během dne neškodí, naopak prospívá. Snažte se však omezit cukr.

  6. Dýchejte zhluboka. Když jsme ve stresu, dýcháme krátce a povrchně. Hluboké dýchání pomáhá uklidnit se a také dostat do mozku více krve, aby mohl lépe pracovat.

  7. Nechte odpočinou své oči. Oči kancelářských pracovníků jsou unavenější než oči lidí, kteří pracují venku, protože se neustále dívají do jednoho blízkého bodu. Cvičte proto své oči tím, že se budete pravidelně dívat na určitý bod v dálce, například z okna.

  8. Protáhněte se. Lidské tělo není uzpůsobeno k dlouhému sezení. Pravidelně se proto postavte a protáhněte nebo projděte po kanceláři. Klidně si nastavte pravidelná upozornění.

  9. Po obědě se projděte. Pomůže vám to s trávením a až se vrátíte k práci, bude se vám i lépe myslet.

  10. Zkuste si zdřímnout. Některé studie potvrzují, že krátký spánek na pracovišti zvyšuje pracovní výkony. Vyzkoušejte tedy, zda to funguje i na vás. Můžete si například zdřímnout v autě, aby vás kolegové neviděli.

  11. Usmívejte se. Buďte optimisté. Neničte si život hněvem a nespokojeností.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com